Clicky

 
Transport Online - Rutte: timing boerenperspectief afhankelijk van conclusies Remkes

Rutte: timing boerenperspectief afhankelijk van conclusies Remkes

Rutte: timing boerenperspectief afhankelijk van conclusies Remkes
06-09-2022 14:52 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 16:55 uur] Het opstappen van landbouwminister Henk Staghouwer leidt volgens premier Mark Rutte "niet tot vertraging in de gesprekken die gaande zijn" met boeren. Ook de brief met maatregelen om boeren meer perspectief te geven zal door het ontslag van Staghouwer niet later komen. De timing van de 'perspectiefbrief' is afhankelijk van hoe "diepgravend" de conclusies zijn van Johan Remkes, die de afgelopen weken de stikstofgesprekken leidde.

"Ook de nieuwe minister zal daar goed naar willen kijken", aldus Rutte. Maandag meldde Staghouwer, slechts uren voor zijn aftreden, dat de perspectiefplannen niet voor Prinsjesdag naar de Kamer gaan omdat het kabinet nog wacht op het verslag van Remkes. Daar is toe besloten omdat Remkes "ook komt met een aantal inhoudelijke opvattingen over de toekomst van de boerensector", legt de premier uit. Het is nog onduidelijk in welke vorm Remkes aanbevelingen zal doen, maar zijn conclusies worden in de tweede helft van september verwacht.

Verschillende partijen uitten in het eerste vragenuurtje na het Kamerreces hun frustratie over de bepalende rol van Remkes. "Moeten we Remkes dan maar de sleutels van het Torentje geven?", vraagt SP-Kamerlid Renske Leijten zich af. SGP-politicus Roelof Bisschop verbaast zich "een beetje over de positie die de heer Remkes gaat innemen". Remkes was aangewezen als gespreksleider en "ineens moet het hele proces wachten op het verslag van die gesprekken".

'Niet heilig'

Rutte was niet gevoelig voor die kritiek. "Het is heel gebruikelijk in de politiek, als de soep heel heet wordt, om iemand te vragen met veel ervaring om gesprekken te leiden", aldus de premier.

Ook wilde hij niet beloven dat de brief met regelingen voor boeren nog voor het einde van september naar de Kamer wordt gestuurd. Dat klinkt "als slecht nieuws", zegt D66'er Tjeerd de Groot. Boeren willen snel weten waar ze aan toe zijn. De brief komt "zo snel mogelijk" na het verslag van Remkes, zei Rutte.

De Tweede Kamer nam er geen genoegen mee. Rutte moet voor woensdag 10 uur een brief naar de Tweede Kamer sturen over hoe het kabinet de stikstofcrisis gaat aanpakken. Voor Prinsjesdag wil de Kamer duidelijkheid over zowel het perspectief voor de boeren als over de uitkomst van het proces Remkes. Het verzoek om die brief, dat GroenLinks-leider Jesse Klaver indiende tijdens de regeling van werkzaamheden, werd breed ondersteund. Klaver wil die duidelijkheid ook omdat er een "kabinetscrisis boven het kabinet hangt". Hij doelde daarbij op de opmerking van vicepremier Wopke Hoekstra dat de stikstofdoelen van het kabinet voor het CDA "niet heilig" zijn. "Daarmee kunnen we Prinsjesdag niet in", aldus Klaver.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,932
Diesel1,902

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden