Clicky

 
Transport Online - FNV: Toekomst van het openbaar vervoer staat op het spel!

FNV: Toekomst van het openbaar vervoer staat op het spel!

FNV: Toekomst van het openbaar vervoer staat op het spel!
05-09-2022 09:48 | Algemeen | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHT - Door de corona-pandemie heeft het streekvervoer in Nederland extra veel te lijden gehad. Als gevolg van de afname van het aantal reizigers is de dienstregeling in heel Nederland verder afgeschaald. Daarmee is de bereikbaarheid tussen stad en regio met het OV tot een zorgwekkend niveau gedaald. Dat conculdeert vakbond FNV maandag.

"Het is niet duidelijk wanneer er wel of niet een bus rijdt, het personeelstekort loopt verder op en de werknemers staken voor werkdrukverlaging. De reiziger en de werknemer zijn volledig de pineut. Wat blijft er nog over van het streekvervoer?"

"De achteruitgang van het streekvervoer gaat stevig door, we zien de laatste tijd zelfs een extra toename aan rituitval. Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. De OV-bedrijven genieten nog tot en met eind van dit jaar coronasteun. Daarna stelt de overheid minder geld beschikbaar (150 miljoen euro) om eventueel tegenvallende reizigersaantallen op te vangen. De OV-bedrijven dreigen daardoor in de financiële problemen te komen. Zij wil immers dat de bedrijven straks weer zelfstandig kunnen opereren", aldus de FNV.

"De OV-bedrijven etaleren daarom met hun enorme rituitval en zeggen daarmee tegen de overheid: wij komen nu al niet uit met onze centen om de dienstregeling uit te voeren, kom maar met meer geld over de brug. Deze strijd tussen bedrijven overheid dupeert reiziger en werknemer nog meer."

Vakbond FNV Streekvervoer maakt zich ernstige zorgen. "Ten eerste voor de reiziger is er sprake van een slechtere bereikbaarheid. Enerzijds als gevolg van het schrappen, en verder uithollen van dunbevolkte buslijnen, de afgelopen jaren. Anderzijds door het extreem hoge rituitval de laatste maanden. Hierdoor verlaten juist nog meer mensen het OV, terwijl onze overheid, onlangs nog uit de woorden van minister Jetten, de burgers aanmoedigt om juist meer het OV te gaan gebruiken."

Daarnaast is de werkdruk voor al het streekpersoneel in het openbaar vervoer tot een recordhoogte gestegen. Het streekvervoer heeft te kampen met een ziekteverzuim van rond de 20 procent. "De oplopende personeelskrapte veroorzaakt een nog hogere werkdruk voor de chauffeur en zorgt voor een nog grotere onbetrouwbaarheid qua dienstregeling voor de reiziger. Dit werkt ontmoedigend voor bestaande en nieuwe werknemers om in het streekvervoer te blijven werken. Het lijkt een negatieve spiraal waarin het Nederlandse streekvervoer is terecht gekomen. Hoe komen we hier met zijn allen weer uit?", vraagt de FNV zich af.

Volgens vakbond FNV Streekvervoer moet er echt geïnvesteerd gaan worden in het streekvervoer. Er moet een optimale dienstregeling komen, die de mensen weer in het Streekvervoer aantrekt. "Maar dat kost geld. Dat betekent enerzijds voldoende lucht en ruimte in de dienstregeling. Door constant elke minuut weg te bezuinigen uit de dienstregeling wordt de werkdruk steeds verder omhoog gejaagd. Anderzijds voor een goede dienstregeling heb je voldoende buschauffeurs nodig. Dat betekent dat juist al het onbenut arbeidspotentieel gebruikt dient te worden. Maar dat gebeurt niet."

Kenmerkend voor het streekvervoer is dat er steeds meer kleinere contracten worden verstrekt. Het liefst nemen de bedrijven mensen aan die weinig uren over veel dagen willen werken. Maar niet meer een voltijdse baan met regelmatige rij- en rusttijden. "De bedrijven nemen liever iemand in dienst die 24 uur verspreid over 5 dagen wil werken. Het ophogen van contracturen gebeurde voorheen en nu nog steeds, veel te weinig. Ondanks het forse personeelstekort zijn er nog steeds uitzendkrachten die niet vast in dienst worden aangenomen."

"Er moet fors geïnvesteerd worden in werknemers. Acceptabele werktijden, werkdruk omlaag, leefbaar loon en goede contracten, moeten weer de norm worden. Daarom strijd vakbond FNV Streekvervoer voor een betere cao", besluit de vakbond haar betoog.

Foto's

  • TCE Tours
  • TCE Tours
  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions