Clicky


Olie uit vrachtschip bereikt stranden Gibraltar en Spanje

Olie uit vrachtschip bereikt stranden Gibraltar en Spanje
03-09-2022 16:19 | Buitenland | auteur ANP/DPA

GIBRALTAR - Olie uit het vrachtschip dat maandagnacht na een aanvaring aan de grond liep bij Gibraltar heeft de stranden van het Britse overzeese gebiedsdeel en buurland Spanje bereikt. Vrijwilligers helpen bij het schoonmaken van de kust en van met olie vervuilde zeevogels. Vanwege de weggelekte brandstof op zee hebben de autoriteiten zwem- en visverboden uitgevaardigd.

Ondertussen zetten bergingsteams hun werk voort om grote hoeveelheden zware stookolie weg te pompen uit het schip dat met een lading staal op weg was naar Vlissingen. Een tank in het achterste deel van de bulkcarrier is bijna leeg, lieten de autoriteiten weten. Het legen van de voorste tank met 126 ton zware stookolie zal moeilijk zijn omdat de boeg onder water staat.

Vrijdag was al zo'n 250 ton diesel aan boord weggepompt. De smeerolie op het schip moet nog worden verwijderd.

Het 178 meter lange schip botste door nog onopgehelderde oorzaak op een tanker met vloeibaar gas en liep vast. Het risico bestaat dat het schip in tweeën breekt maar de situatie is vanwege de kalme zee momenteel stabiel.

Een bemanningslid dat was gearresteerd is op borgtocht vrijgelaten, meldt de krant Gibraltar Chronicle op gezag van de politie. Volgens onbevestigde berichten is het de kapitein van het onder de vlag van Tuvalu varende vrachtschip.