Clicky


Gaspijpleiding Nord Stream 1 blijft langer dicht

Gaspijpleiding Nord Stream 1 blijft langer dicht
02-09-2022 19:22 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG/RTR

MOSKOU - De gaspijpleiding Nord Stream 1 tussen Rusland en Duitsland blijft langer dicht dan eerder aangekondigd. Volgens het Russische staatsgasconcern Gazprom, dat de leiding exploiteert, komt dit door technische problemen. Woensdag sloot Nord Stream 1 al, formeel wegens onderhoud voor de duur van drie dagen.

Gazprom zegt een pompsysteem van een compressorstation bij Portovaya, dicht bij de Finse grens, te hebben uitgeschakeld. In zo'n station wordt gas onder hoge druk gezet zodat het door de pijpleiding door de Oostzee naar Duitsland kan vloeien. Er zou sprake zijn van een olielekkage en de turbine zou daardoor niet veilig kunnen werken.

De eerdere mededeling dat Nord Stream 1 wegens noodzakelijk onderhoud dicht moest werd in Europa met scepsis ontvangen. Klaus Müller, de baas van de Duitse toezichthouder voor de energietoevoer Bundesnetzagentur, vond die uitleg vanuit een technisch oogpunt onbegrijpelijk.

Europese leiders zien het dichtdraaien van de Russische gaskraan vooral als politiek drukmiddel. De Europese Unie heeft tal van sancties tegen Rusland ingevoerd wegens de oorlog in Oekraïne, en dit zou een vergelding zijn. De gasprijzen in Europa stegen na de eerste aankondiging van het ongeplande onderhoud tot recordhoogtes, maar daalden afgelopen tijd weer iets.