Clicky

 
Transport Online - Premier Rutte: op oude voet verder zit er voor veel mensen niet in

Premier Rutte: op oude voet verder zit er voor veel mensen niet in

Premier Rutte: op oude voet verder zit er voor veel mensen niet in
02-09-2022 19:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De effecten van de stijgende (energie)prijzen zullen de komende winter een "enorm effect hebben op gezinnen", zei premier Mark Rutte na de ministerraad. "Op de oude voet doorgaan zal voor heel veel mensen niet mogelijk zijn."

Het kabinet probeert een "schild" op te werpen tegen dit probleem door een 15 miljard euro kostend koopkrachtpakket om mensen volgend jaar tegemoet te komen, lekte eerder deze week uit. De plannen worden gepresenteerd met Prinsjesdag later deze maand.

We proberen de gevolgen zoveel mogelijk te "dempen", zei de minister-president op zijn wekelijkse persconferentie. Maar hij waarschuwde ook dat het kabinet niet iedereen kan helpen. Het kabinet richt zich met het steunpakket vooral op de lage en de middeninkomens.

Koopkracht

Het kabinet gaat volgens ingewijden op de derde dinsdag in september bekendmaken dat onder meer de inkomstenbelasting omlaag gaat en het minimumloon met 10 procent gaat stijgen, net als de daaraan gekoppelde uitkeringen. De belasting op energie gaat omlaag en de huurtoeslag omhoog.

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de koopkracht van burgers door de gestegen prijzen daalt met vermoedelijk 6,8 procent. De prijzen blijven stijgen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde deze week dat het dagelijks leven in augustus 13,6 procent duurder is geworden vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden.

Het kabinet heeft dit jaar al bijna 7 miljard euro uitgetrokken om burgers te compenseren voor de gestegen prijzen. Ondanks aandringen van de Tweede Kamer zullen er dit najaar geen nieuwe nieuwe steunmaatregelen meer komen, meldden bronnen. Dat zouden uitvoeringsinstanties zoals de Belastingdienst niet aankunnen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,926
Diesel1,743

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions