Clicky

 Winkelbranche: verhoging minimumloon leidt tot grote problemen

Winkelbranche: verhoging minimumloon leidt tot grote problemen
02-09-2022 11:40 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Winkeliers vrezen voor grote problemen als gevolg van de verhoging van het wettelijk minimumloon met tien procent. Volgens brancheorganisatie INretail lost het de koopkrachtproblemen niet op, maar leidt het juist tot hogere prijzen. De sector pleit ervoor om de belasting op arbeid te verlagen zodat werknemers netto meer overhouden.

In de winkelbranche werkt veel personeel tegen het minimumloon. Volgens de brancheorganisaties krijgen winkels door de aangekondigde verhoging van het minimumloon te maken met 15 tot 25 procent hogere personeelskosten. De sector voorziet een opdrijvend effect waardoor ook de lonen voor andere functies omhoog gaan. Ondernemers zouden gedwongen worden de kosten door te berekenen aan de consument.

De branchevereniging wijst erop dat winkeliers nog lang aan herstel van de coronacrisis werken en nu ook al enorme stijgingen van energie- en andere kosten incasseren. De nieuwe loonmaatregelen zouden "de nekslag voor een groot aantal ondernemers" betekenen. De maatregel kan volgens de sectorverenigingen dan ook leiden tot meer leegstand in de winkelstraten.

Eerder deze week werd bekend dat het kabinet het minimumloon volgend jaar met 10 procent wil verhogen om de pijn van de torenhoge prijzen enigszins te verzachten. Veel werkgevers maken zich zorgen over de kabinetsplannen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland wezen eerder deze week er al op dat ondernemers evengoed met lastenstijgingen kampen. Een verhoging van het minimumloon zou daar nog eens bij komen. Ook de horecasector vreest dat bedrijven zullen omvallen als gevolg van de geplande koopkrachtmaatregelen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats