Clicky

 
Transport Online - Raad van Europa: mensenrechten in het geding in Ter Apel

Raad van Europa: mensenrechten in het geding in Ter Apel

Raad van Europa: mensenrechten in het geding in Ter Apel
02-09-2022 11:11 | Binnenland | auteur ANP

STRAATSBURG - [update 11:38 uur] De mensenrechten van asielzoekers zijn in het geding in de opvang in Ter Apel, waarschuwt de Raad van Europa. Asielzoekers lijken er een onmenselijke of vernederende behandeling te krijgen, zegt de mensenrechtencommissaris van de verdragsorganisatie.

Mensenrechtencommissaris Dunja Mijatovic heeft Nederland in een brief aangesproken op de beroerde omstandigheden in met name het Groningse aanmeldcentrum. Ze maant staatssecretaris Eric van der Burg daarin "alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de rechten van de betrokkenen te beschermen".

Niet alleen in Ter Apel maar ook in andere opvangcentra moeten asielzoekers veel langer verblijven dan de voorzieningen toelaten, constateert Mijatovic. Dat ook kwetsbare mensen daartoe zijn veroordeeld baart haar in het bijzonder zorgen. Ze wijst op de dood van een baby vorige week in een noodopvangruimte. Ook vraagt ze zich af waarom Nederland Oekraïense vluchtelingen zoveel beter behandelt dan andere nieuwkomers.

Bij de plannen van het kabinet om de crisis te bezweren plaatst de mensenrechtencommissaris vraagtekens. Zo beklemtoont ze dat Nederland met bijvoorbeeld de omstreden opschorting van gezinshereniging niet internationale afspraken mag schenden.

Nederland had kunnen voorkomen dat het zo misging, stelt de mensenrechtencommissaris verder. Ze heeft zelf toen er tijdelijk minder asielzoekers naar Nederland kwamen meermaals gewaarschuwd dat de opvang beter niet drastisch kon worden afgebouwd.

De Raad van Europa, een verdragsorganisatie van een kleine vijftig landen, bewaakt de mensenrechten en de democratie in Europa. Lidstaten hebben beloofd zich aan onder meer het mensenrechtenverdrag te houden en uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te volgen. De raad staat los van de Europese Unie.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions