Clicky

 
Transport Online - Horeca: bedrijven zullen omvallen door koopkrachtplannen kabinet

Horeca: bedrijven zullen omvallen door koopkrachtplannen kabinet

Horeca: bedrijven zullen omvallen door koopkrachtplannen kabinet
01-09-2022 19:19 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Horecaondernemers zullen komende winter omvallen als de uitgelekte koopkrachtplannen van het kabinet onveranderd blijven. Daarvoor waarschuwt Robèr Willemsen, voorzitter van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in reactie op de plannen. KHN begrijpt "absoluut niet" waarom "de rest van het bonnetje" van de koopkrachtreparatie "opnieuw" bij de horeca gelegd wordt, waar de coronacrisis diepe sporen heeft achtergelaten.

Die schade is volgens Willemsen ook nog lang niet ingelopen. Daarbij staan de marges de afgelopen maanden onder druk door stijgende energie- en grondstofprijzen. Ook is afgesproken dat het jeugdloon omhoog gaat. Alles bij elkaar lijkt het Willemsen "vrij waarschijnlijk" dat horecaondernemingen zullen omvallen dit najaar. De plannen zouden pas vanaf begin volgend jaar gaan gelden. Het aantal bezorgde telefoontjes aan de brancheorganisatie, dat al maanden stijgt, is na het uitlekken van de plannen fors toegenomen.

Consumenten die deze winter veel meer geld kwijt zijn aan energie en boodschappen, zullen gaan besparen op restaurant- en kroegbezoeken tijdens de voor de sector belangrijke feestdagenperiode, schat Willemsen in. "Dat zal ten koste gaan van de omzet voor horecaondernemers", zegt hij. Volgens Willemsen heeft de helft van de horecabazen een negatief eigen vermogen. Ook moet er nog uitgestelde belasting terugbetaald worden vanaf 1 oktober. "De meeste bedrijven hebben sinds de heropening in maart goede omzetten gedraaid, maar door stijgende kosten staan de marges onder druk. Ergens houdt het dan op, als ze moeten gaan aflossen", schetst Willemsen.

Herman Hell, eigenaar van horecazaken in Rotterdam, spreekt van een "perfect storm" deze winter voor de horecabranche. Als het minimumloon inderdaad omhoog gaat met tien procent, heeft dat volgens Hell een "opwaarts effect" op de andere lonen in de sector. Krimpflatie, het verkleinen van bijvoorbeeld porties, is volgens hem niet aan de orde in de horeca en zal ook zeker niet helpen om de problemen op te lossen. Lastenverzwaringen doorbelasten aan de consument "kan echt niet meer", zegt hij.

Willemsen hoopt nog op andere maatregelen om de werkgeverslasten aan te pakken. Volgens hem wordt de rekening "onevenredig verdeeld". "Daar zijn we heel gefrustreerd over." Hell wil dat het kabinet nadenkt of de belastingschuld voor de horeca kwijtgescholden kan worden. "Dat zou fantastisch zijn en geeft lucht."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden