Clicky


Poetin gaat niet naar begrafenis van oud-Sovjetleider Gorbatsjov

Poetin gaat niet naar begrafenis van oud-Sovjetleider Gorbatsjov
01-09-2022 14:00 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin gaat zaterdag niet naar de afscheidsceremonie en begrafenis van oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov (91) in Moskou. Zijn werkagenda staat dat niet toe, aldus een woordvoerder van het Kremlin. De president is die dag voor een werkbezoek in Kaliningrad.

Poetin heeft donderdagochtend zijn laatste eer aan Gorbatsjov bewezen door een bezoek te brengen aan het ziekenhuis in Moskou waar de oud-leider stierf en er een krans te leggen. Op Russische staatstelevisie werden daarvan beelden getoond. De laatste leider van de Sovjet-Unie overleed dinsdag na een langdurige ziekte.

Het afscheid zal volgens het Kremlin "elementen" van een staatsbegrafenis bevatten en vindt plaats in de Dom Sojoez. In dit overheidsgebouw worden traditiegetrouw uitvaarten gehouden voor Russische regeringsleiders. Het publiek krijgt tussen 10.00 en 14.00 uur de gelegenheid afscheid te nemen. Na dit gedeelte van de uitvaart wordt hij naar zijn laatste rustplaats gebracht op de Novodevitsji-begraafplaats.

In de Duitse hoofdstad Berlijn worden zaterdag de vlaggen halfstok gehangen vanwege de begrafenis. Gorbatsjov is ereburger van de stad. In Duitse media wordt de oud-Sovjetleider ook wel de meest geliefde Rus van de Duitsers genoemd, vanwege zijn rol bij de val van de Berlijnse Muur en de hereniging van Oost- en West-Duitsland.

Gorbatsjov werd in het buitenland geprezen. In eigen land gold hij vooral als de man die de Sovjet-Unie naar de ondergang hielp.