Clicky


Schip waarop meisje omkwam in beslag genomen voor onderzoek

Schip waarop meisje omkwam in beslag genomen voor onderzoek
01-09-2022 12:00 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De boot waarop woensdag een minderjarig meisje om het leven kwam door een afgebroken giek, is in beslag genomen voor verder onderzoek. Dat laat een woordvoerder van de politie donderdag weten. Waar de boot precies ligt voor het onderzoek, kon de woordvoerder niet zeggen.

Verder kan de politie ook nog niks kwijt over de eventuele oorzaak van het afbreken van de giek. "We zijn nog bezig met het onderzoek. Op dit moment zijn we getuigen aan het horen en kijken we of er beelden zijn van het incident", aldus de woordvoerder.

Volgens meerdere media is het slachtoffer een meisje van 13 jaar, de politie kan dit niet bevestigen. Het meisje voer samen met andere jongeren van een Haagse middelbare school op de boot in de buurt van Terschelling. Rond het middaguur brak de giek af. Het meisje overleed ter plekke aan haar verwondingen. Niemand anders raakte verder gewond. De overige opvarenden werden aan land gebracht in Harlingen, waar ze slachtofferhulp kregen. In totaal waren er zo'n vijftien mensen aan boord.

Op foto's is te zien dat de boot lijkt op een traditioneel zeilschip. In 2016 kwamen op een vergelijkbare boot drie mensen om het leven op de Waddenzee door een afgebroken mast. Oorzaak van de breuk was houtrot. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde in 2017 na onderzoek dat er veel mis was in de branche op het gebied van kennis, onderhoud en veiligheid. Er zouden toen veiligheidsmaatregelen genomen worden.

De OVV is op de hoogte van het ongeluk van woensdag. "De OVV volgt de ontwikkelingen en heeft nog geen besluit genomen of er een eventueel vervolgonderzoek komt", aldus een woordvoerster. In 2019 deed de raad ook onderzoek naar een ander dodelijk ongeval op een scheepswerf, in Zaandam aan het begin van dat jaar. Toen was plots de mast van een schip afgebroken door houtrot en op een medewerker gevallen.

Rector Katrien van de Gevel van Dalton Den Haag, de middelbare school waar het meisje op zat, laat weten dat iedereen op de school " intens verdrietig" is. "Wat een prachtige zeilweek had moeten worden, is verschrikkelijk geëindigd. We zijn met onze gedachten bij het gezin, de familie, de klasgenootjes, vrienden en vriendinnen. De komende dagen zullen we gebruiken om het gemis en verdriet met elkaar een plek te geven."

Foto's

  • Kyle
  • Fremantle Highway
  • Fremantle Highway
  • Fremantle Highway