Clicky


Interfax: voorzitter olieconcern Lukoil dood na val uit raam

Interfax: voorzitter olieconcern Lukoil dood na val uit raam
01-09-2022 11:46 | Buitenland | auteur ANP/DPA/BLOOMBERG

MOSKOU - De voorzitter van het grote Russische olie- en gasconcern Lukoil, Ravil Maganov, is donderdag overleden na een val uit een raam van een ziekenhuis in Moskou. Dat meldde het Russische persbureau Interfax. De autoriteiten zijn ter plaatse om onderzoek te doen, aldus Interfax. Er zijn dit jaar al meerdere Russische zakenmensen en energietycoons op mysterieuze wijze om het leven gekomen.

De 67-jarige Maganov viel uit een raam op de zesde verdieping van het ziekenhuis waar hij werd behandeld. De Russische autoriteiten melden dat hij in het ziekenhuis werd behandeld voor hartklachten en dat Maganov ook depressief was. Sommige Russische media zeggen dat hij zelfmoord heeft gepleegd door uit het raam te springen.

Het gaat om hetzelfde ziekenhuis waar de voormalige en laatste leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, eerder deze week overleed. In dat ziekenhuis worden vaak figuren uit de Russische elite behandeld.

Kritiek

Maganov was sinds 2020 voorzitter van Lukoil en kreeg in 2019 een onderscheiding van president Vladimir Poetin. In maart liet het bestuur van Lukoil zich nog kritisch uit over de Russische invasie van Oekraïne. Het concern riep toen als een van de weinige bedrijven in Rusland op tot een onmiddellijk einde aan de oorlog die Lukoil omschreef als "tragisch". In mei overleed een voormalige topbestuurder van Lukoil op mysterieuze wijze.

Lukoil, dat ook in Nederland actief is met tankstations, is het op een na grootste olieconcern van Rusland. Maganov werkte sinds 1993 bij Lukoil en werkte nauw met oprichter Vagit Alekperov. Die multimiljardair trad in april af als president van het bedrijf, kort nadat het Verenigd Koninkrijk hem op een sanctielijst had gezet.

Jachten

Alekperov kwam in Nederland eerder dit jaar nog in het nieuws omdat hij de eigenaar was van de fabrikant van luxejachten Heesen Yachts uit Oss. Vanwege de sancties tegen Alekperov kon Heesen Yachts niet aan alle spullen komen om nieuwe schepen te maken. Inmiddels is het bedrijf naar eigen zeggen weer volledig in Nederlandse handen.

Lukoil liet in een reactie op de dood van Maganov weten dat hij is overleden na een "ernstige ziekte" en zegt zijn overlijden te betreuren.