Clicky

 
Transport Online - Meer water in de Rijn, maar maatregelen blijven nodig

Meer water in de Rijn, maar maatregelen blijven nodig

Meer water in de Rijn, maar maatregelen blijven nodig
31-08-2022 11:53 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Het extra water dat via de Rijn ons land binnenkwam heeft in de afgelopen week voor verlichting gezorgd. Dat was goed voor een deel van de scheepvaart, het hielp tegen de verzilting en het gaf de waterschappen de mogelijkheid om wat extra water in te nemen.  Dat meldt Rijkswaterstaat woensdag. Maar het zal geen verrassing zijn dat dit alleen niet genoeg is om de droogtesituatie in ons land aan te pakken.

Zo hebben we in veel delen van ons land nog steeds te maken met droogvallende waterlopen en verslechterde waterkwaliteit (blauwalg en botulisme). Ook zijn de afgelopen week door twee waterschappen extra onttrekkingsverboden afgekondigd voor het onttrekken van grondwater. Dat is nodig om verdere daling van het grondwaterpeil en schade aan de natuur te voorkomen.

Voor de land- en tuinbouwsector is en blijft het nog steeds erg droog. Reikhalzend wordt er door de boeren uitgekeken naar enige regen die een eerste verlichting kan brengen.

De komende twee weken wordt er inderdaad wat neerslag verwacht in de stroomgebieden van de Rijn en Maas. In het buitenland maar ook in Nederland zien we regenbuien terug in het weerbericht. Het blijft natuurlijk altijd de vraag of de regen echt valt en hoeveel het zal zijn.

De aanvoer van de Rijn is afgelopen weekend even boven de 1000m3/s geweest. Nu is deze ongeveer 900 m3/s. De komende dagen zal de aanvoer min of meer stabiel blijven. Een afvoer van onder de 800m3/s is onwaarschijnlijk.

Voor de Maas geldt al lange tijd een aanvoer van rond de 25 m3/s, door het droge en zonnige weer zal deze de komende dagen waarschijnlijk licht dalen. De waterpeilen van het IJsselmeer en Markermeer dalen ook, maar ze zijn voldoende om aan de watervraag te voldoen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden