Clicky


Remco Evenepoel slaat toe in tijdrit van Vuelta

Remco Evenepoel slaat toe in tijdrit van Vuelta
30-08-2022 19:47 | Sport | auteur ANP

ALICANTE - Remco Evenepoel heeft de leiding in de Ronde van Spanje nog steviger in handen gekregen. De Belgische kopman van Quick-Step - Alpha Vinyl was een klasse apart in de tiende etappe, een individuele tijdrit over 30,9 kilometer van Elche naar Alicante.

Evenepoel haalde op een vlak parcours als enige een gemiddelde boven de 55 kilometer per uur. Primoz Roglic eindigde als tweede. De Sloveen van Jumbo-Visma moest 48 seconden toegeven. De Franse tijdritspecialist Rémi Cavagna werd derde op 1 minuut.

Roglic klom naar de tweede plaats van het algemeen klassement. Hij heeft nu een achterstand van 2.41 op Evenepoel. Enric Mas zakte naar de derde plaats, op 3.03 van de Belgische leider van het klassement.

Dylan van Baarle was met een 21e plaats de beste Nederlander. Thymen Arensman (2.59) en Wilco Kelderman (3.46) moesten veel toegeven op Evenepoel, die vooraf al had aangekondigd dat hij zijn zinnen had gezet op de enige individuele tijdrit van deze Vuelta. Vorig jaar pakte de Belg bij de WK brons op de tijdrit, in 2019 won hij op deze discipline al zilver bij de WK.

Evenepoel had niet verwacht dat hij 48 seconden sneller zou zijn dan Roglic. "Dat is echt een grote verrassing voor me", zei hij. "Mijn benen deden zoveel pijn aan het einde van de tijdrit, maar het is zo mooi dat ik deze tijdrit in de rode leiderstrui heb gewonnen. Nu ga ik vechten om de Vuelta te winnen."

Roglic verloor voor het eerst een tijdrit in de Vuelta, na vier overwinningen. "Ik ben best tevreden over mijn tijdrit, maar ik moet Evenepoel feliciteren", zei de kopman van Jumbo-Visma. "Evenepoel is op dit moment van een ander kaliber. Hij vliegt momenteel. Hij heeft nog maar eens laten zien hoe sterk hij is."

De elfde etappe is overwegend vlak en gaat van Alhama de Murcia naar natuurgebied Cabo de Gata.