Clicky

 
Transport Online - RIVM ziet toename aantal besmettingen met coronavariant centaurus

RIVM ziet toename aantal besmettingen met coronavariant centaurus

RIVM ziet toename aantal besmettingen met coronavariant centaurus
30-08-2022 15:55 | Coronavirus | auteur ANP

BILTHOVEN - De subvariant van het coronavirus centaurus lijkt in Nederland aan terrein te winnen. Het RIVM meldt een toename van het aantal mensen dat deze omikron-variant van het virus - officieel BA.2.75 genaamd - heeft.

De subvariant wordt sinds juli van dit jaar in verschillende landen waargenomen. Centaurus is onder meer gezien in India, Australië, Japan, Canada, de VS, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Waar in Nederland afgelopen weken in de zogenoemde kiemsurveillance telkens maximaal één geval van centaurus werd gedetecteerd, ging het in week 32 ineens om negen gevallen, aldus een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in toelichting op de wekelijkse bijwerking van de landelijke coronacijfers.

"Of deze toename doorzet zal komende weken blijken", stelt het instituut. Het is ook nog te vroeg om te kunnen zeggen of de toename van centaurus gaat leiden tot meer infecties. "De BA.2.75 lijkt door kleine specifieke veranderingen de opgebouwde afweer tegen Covid-19 (door vaccinatie of een infectie) gemakkelijker te kunnen omzeilen", stelde het RIVM eerder al. Ziekmakender lijkt de subvariant vooralsnog niet. Ook werken zelftesten volgens de woordvoerder naar het er nu uitziet ook voor centaurus.

Aantal coronagevallen neemt verder af

Andere subvarianten van omikron hebben volgens de woordvoerder wel tot kleine piekjes in het aantal besmettingen geleid, zoals afgelopen zomer het geval was met de varianten B.2.12.1, BA.4 en BA.5.

Het aantal coronagevallen neemt overigens nog steeds af. In de afgelopen zeven dagen zijn 7735 besmettingen bevestigd met een test. Dat is een daling van 13 procent ten opzichte van de week daarvoor. Ook het aantal mensen dat vanwege coronaklachten naar het ziekenhuis moest nam verder af. In de afgelopen week moesten 238 mensen worden opgenomen als gevolg van hun besmetting, een week eerder waren dat er nog 267.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden