Clicky


Kritische Russische militair 'Pavel Filatiev' vraagt asiel aan in Frankrijk

Kritische Russische militair 'Pavel Filatiev' vraagt asiel aan in Frankrijk
30-08-2022 14:09 | Buitenland | auteur ANP/AFP

ROISSY - Een Russische militair die in een verhaal op internet kritiek uitte op het Russische offensief in Oekraïne heeft in Frankrijk politiek asiel aangevraagd. De 34-jarige Pavel Filatiev vocht twee maanden in Oekraïne. Hij arriveerde zondag via Tunesië in Frankrijk en heeft inmiddels een gesprek gehad bij het Franse bureau voor de bescherming van vluchtelingen en staatlozen.

De parachutist publiceerde zijn relaas van 141 pagina’s begin augustus op het sociale netwerk Vkontakte. Volgens hem had Rusland niet het "morele recht" om Oekraïne aan te vallen. Het Russische leger verkeert in belabberde staat en ontbeert professionaliteit, tekende hij op. "Het leger is, net als de Russische samenleving, doodsbang." Volgens hem steunt maar 10 procent van de soldaten de oorlog.

Filatiev werd geëvacueerd van het front vanwege een infectie aan zijn oog en opgenomen in een ziekenhuis in Sebastopol op de Krim. Zijn ontslagaanvraag om gezondheidsredenen werd geweigerd, waarop hij de Krim verliet en zijn bevindingen op internet zette. Toen duidelijk werd dat hij vijftien jaar celstraf riskeerde, vertrok hij na een zwerftocht door Rusland naar het buitenland.

Als hij de vluchtelingenstatus krijgt wil Filatiev actie gaan voeren "om ervoor te zorgen dat deze oorlog stopt". Hij "wil dat zo min mogelijk jonge Russische mannen daarheen gaan".