Clicky

 
Transport Online - Boerenorganisaties willen alleen onder voorwaarden naar gesprek met Remkes

Boerenorganisaties willen alleen onder voorwaarden naar gesprek met Remkes

Boerenorganisaties willen alleen onder voorwaarden naar gesprek met Remkes
30-08-2022 13:44 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Boerenorganisaties willen alleen ingaan op de uitnodiging voor een nieuw gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes als dat overleg aan een "harde randvoorwaarde" voldoet, zo meldt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Het moet tijdens het overleg kunnen gaan over voor de boeren "cruciale punten" in het stikstofbeleid. LTO zegt dat met verschillende boerenclubs is afgesproken dit dinsdag aan Remkes te laten weten.

De bemiddelaar heeft alle boerenorganisaties uitgenodigd die ook voor het eerdere gesprek over de aanpak van de stikstofcrisis waren gevraagd. Bij het gesprek woensdag zijn ook de ministers Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) aanwezig.

De boerenclubs willen volgens LTO alleen ingaan op de uitnodiging als er gesproken kan worden over de deadline voor de halvering van de stikstofuitstoot, de PAS-melders, het stikstofkaartje, het inzetten op innovaties en de kritische depositiewaarde (kdw) - de grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan. De boeren vinden deze kdw ongeschikt als instrument om de natuur mee te beschermen, het kabinet benadrukt juist dat de kdw nodig is.

Een en ander is volgens LTO afgesproken met onder meer Agractie, Farmers Defence Force, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Producentenorganisatie Varkenshouderij en Biohuis. "De bal ligt daarmee terug bij het kabinet", aldus LTO. De organisatie was bij het vorige overleg aanwezig als vertegenwoordiger van meerdere boerenclubs. Dat zal deze keer niet gebeuren, aldus een woordvoerster. Volgens haar gaan de verschillende groepen in principe alleen gezamenlijk naar het overleg.

Ook voormannen Bart Kemp van Agractie en Mark van den Oever van FDF laten weten dat verschillende boerenorganisaties Remkes hebben gemeld woensdag alleen onder voorwaarden te komen. Dat moet volgens Agractie dan wel in een apart overleg, ook weer met alle boerenorganisaties samen. De club stelt daarvoor woensdag voor, aansluitend op het door Remkes voorgestelde gesprek.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Actuele Brandstofprijzen
  Euro951,987
  Diesel1,758

  Aangeleverd door UnitedConsumers

  Meer brandstofprijzen

  Truckoccasions