Clicky


Minister Pakistan: zeker 10 miljard euro nodig voor wederopbouw

Minister Pakistan: zeker 10 miljard euro nodig voor wederopbouw
30-08-2022 12:15 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

ISLAMABAD - Pakistan heeft naar schatting minstens 10 miljard euro nodig voor de wederopbouw van het land. Door overstromingen, veroorzaakt door hevige moessonregens, moeten wegen, bruggen en de telecommunicatie worden hersteld. Naar schatting 1 miljoen huizen zijn beschadigd of vernietigd.

Minister Ahsan Iqbal (Planning) benadrukt dat de genoemde 10 miljard euro een vroege schatting is en dat de kosten nog hoger uit kunnen komen. Hij denkt dat de recente overstromingen, waardoor ruim 1100 doden zijn gevallen, erger zijn dan die van 2010. Toen stierven ruim 2000 mensen en kwamen de Verenigde Naties met de grootste hulpoproep ooit.

Het kan volgens Iqbal wel vijf jaar duren voordat het land is herbouwd. Er is op de korte termijn vooral een tekort aan voedsel. Pakistan overweegt voedsel van aartsrivaal India te importeren, waar nu geen handel mee wordt gedreven.

Klimaatverandering

In Pakistan is sinds juni twee keer zo veel regen gevallen als gebruikelijk. Als resultaat daarvan zou een derde van het land onder water staan. Vooral in het zuiden en het westen zijn weinig droge stukken land te vinden. Het noodweer treft ruim 33 miljoen mensen, ongeveer 15 procent van de Pakistaanse bevolking.

Pakistan roept de internationale gemeenschap op hulp te leveren en de eerste landen hebben daar al gehoor aan gegeven. Iqbal stelt dat de wereld Pakistan hulp verschuldigd is. Volgens de minister is Pakistan het slachtoffer van klimaatverandering die is veroorzaakt door de "onverantwoordelijke ontwikkeling van de ontwikkelde wereld".

De Verenigde Naties willen voor Pakistan 160 miljoen euro ophalen. Daarmee kunnen 5,2 miljoen mensen worden geholpen met onder meer voedsel, water, sanitaire voorzieningen en zorg. Secretaris-generaal António Guterres stelt dat de Pakistaanse bevolking wordt geconfronteerd met "een moesson op steroïden" en roept op tot solidariteit. "Laten we stoppen met slaapwandelingen richting de vernietiging van onze planeet door klimaatverandering."