Clicky

 
Transport Online - Europese Commissie wil ingrijpen in energiemarkt

Europese Commissie wil ingrijpen in energiemarkt

Europese Commissie wil ingrijpen in energiemarkt
29-08-2022 19:11 | Financieel | auteur ANP

BLED - De Europese Unie moet met spoed ingrijpen in de energiemarkt, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De torenhoge rekeningen voor gas en stroom worden burgers en bedrijven te veel, vreest ze.

"We werken nu aan een noodinterventie en een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt", zei Von der Leyen op een bijeenkomst in Slovenië. Dat is nodig nu "de stroomprijzen door het dak gaan en de beperkingen van het huidige ontwerp van onze stroommarkt blootleggen". De commissie en EU-landen als Nederland hielden ook tijdens de energiecrisis lang vol dat de markt niet wezenlijk op de schop hoefde, maar daarvan komt Von der Leyen terug.

De roep om de gepeperde rekeningen te verlagen door bijvoorbeeld maximumprijzen in te stellen blijft maar aanzwellen. De zuidelijke EU-landen, die daar al langer om vragen, krijgen meer en meer bijval. Ook zwaargewicht Duitsland klinkt steeds welwillender. Van een gewone wisselwerking van vraag en aanbod is geen sprake meer, erkent bondskanselier Olaf Scholz.

De energieministers van de EU-landen zijn bijeengeroepen om volgende week vrijdag te bespreken wat hun te doen staat. Sommige lidstaten hebben zelf al prijsplafonds afgekondigd of op andere manieren ingegrepen. Maar dat doen ze liever met de hele EU, omdat ze samen een gezamenlijke energiemarkt vormen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,926
Diesel1,895

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden