Clicky


Studenten betalen volgend collegejaar 105 euro meer collegegeld

Studenten betalen volgend collegejaar 105 euro meer collegegeld
29-08-2022 14:24 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Studenten op de universiteit en in het hbo moeten vanaf september 2023 een bedrag van 2314 euro betalen om te mogen studeren, 105 euro meer dan in het collegejaar dat binnenkort van start gaat. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs naar aanleiding van berichtgeving in universiteitsblad DUB.

Normaal gesproken volgt de verhoging van het collegegeld de inflatie in april. Maar omdat die dit jaar zo uitzonderlijk hoog was, heeft het kabinet gekeken naar de gemiddelde inflatie over twaalf maanden. Met deze nieuwe rekenmethode wil het kabinet voorkomen dat studenten worden verrast als de inflatie plots omhoog schiet en daarmee ook hun collegegeld.

De verhoging van het collegegeld in september 2023 pakt door de nieuwe rekenmethode lager uit. Volgens de oude methode zouden studenten dan 2420 euro moeten betalen, maar het uiteindelijke bedrag wordt ruim 100 euro lager door de nieuwe berekening. Dijkgraaf wil het lesgeld op het mbo op dezelfde manier gaan verhogen.

"Ik hoor en begrijp de zorgen van studenten over de stijgende kosten voor onder meer boodschappen en energie", zegt de minister in een toelichting. Hij noemt het een "technische maatregel" die hij hoe dan ook had willen doorvoeren en die losstaat van eventuele koopkrachtmaatregelen voor studenten.

In het aankomende studiejaar, dat in september begint, moeten voltijdstudenten in het hoger onderwijs 2209 euro betalen. Een jaar eerder bedroeg het collegegeld slechts 1084 euro omdat het kabinet studenten financiële ademruimte wilde geven in coronatijd.