Clicky

 
Transport Online - Illegale Russische kentekenplaten uitgegeven voor voertuigen uit bezet Oekraïens gebied

Illegale Russische kentekenplaten uitgegeven voor voertuigen uit bezet Oekraïens gebied

Illegale Russische kentekenplaten uitgegeven voor voertuigen uit bezet Oekraïens gebied
29-08-2022 10:30 | Buitenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

MÜNSTER - Via betrouwbare bronnen ontdekte Insp. Floris De Vogel van de lokale politie Antwerpen, een internationale expert op het gebied van kentekenplaten en voertuigregistraties, dat er sinds augustus 2022 nieuwe kentekenplaten worden uitgegeven aan particuliere autobezitters in het grondgebied van Oekraïne dat momenteel door Rusland wordt bezet. Dat meldt Roadpol.

“Aangezien de Europese Unie noch de Volksrepubliek Donetsk, noch de Volksrepubliek Lugansk, noch enige rechtsmacht van Rusland over bezet Oekraïens grondgebied erkent, zijn deze kentekenplaten onwettig geworden en vormen ze geen wettig middel voor voertuigregistratie in de EU. Omdat Rusland deze platen uitgeeft aan een gebied dat internationaal niet als onderdeel van Rusland wordt erkend, maar nog wel als Oekraïens grondgebied wordt beschouwd, worden deze platen niet internationaal erkend voor die regio", legt De Vogel uit.

"De kentekenplaten die in de bezette gebieden zijn afgegeven, zien er hetzelfde uit als de reguliere kentekenplaten in het eigenlijke Rusland. Dit maakt het voor de Europese politiediensten moeilijk om deze specifieke kentekenplaten op de openbare weg in Europa te herkennen en te identificeren", zegt Insp. De Vogel. Het blijkt echter dat er specifieke cijfers zijn waardoor ze toch te herkennen zijn.

Russische kentekenplaten gebruiken een letter gevolgd door drie cijfers en nog twee letters. Om de leesbaarheid van Russische kentekenplaten in het buitenland te verbeteren, worden alleen de 12 Cyrillische letters gebruikt die ook in het Latijnse schrift voorkomen (А, В, Е, К, М, Н, О, Р, С, T, X, У). De regiocode is het laatste deel van het kenteken. (77, 97, 99, 177, 197, 199 en 777 voor Moskou, 78, 98 en 178 voor Sint-Petersburg, enz.) De combinatie is ook specifiek voor de status van de eigenaar van het voertuig. A000AA is voor officieren en oligarchen en A000AB is voor gewone burgers.

Volgens De Vogel is Rusland sinds augustus 2022 begonnen met het uitgeven van kentekenplaten voor de bezette gebieden van Oekraïne. Ze zijn te herkennen aan de laatste cijfers. 184 is de code voor de bezette regio Cherson en 185 is de code voor de bezette regio Zaporizja. Nummers 180, 181, 188 en 194 zijn gereserveerd voor nieuwe territoria die in de toekomst zullen worden bezet, maar wegens gebrek aan nieuwe Russische vorderingen zijn deze nog niet toegewezen.

Insp. De Vogel heeft met deze bijzonderheden ook een Infobulletin opgesteld voor de bewustwording van de Europese politiediensten deze kunt u hieronder downloaden.

Het is vooralsnog niet bekend of deze kentekenplaten ook zijn uitgegeven voor commerciele voertuigen zoals vrachtwagens.

Bijlage:

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden