Clicky

 Rutte: kabinet met niets anders bezig dan Ter Apel

Rutte: kabinet met niets anders bezig dan Ter Apel
25-08-2022 19:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet is momenteel "met niets anders bezig" dan met de "vreselijke situatie" in Ter Apel. Dat zei premier Mark Rutte bij binnenkomst op het ministerie van Financiën.

Daar wordt het begrotingsoverleg hervat tussen de top van het kabinet en de fractievoorzitters van de vier coalitiefracties. In Ter Apel hebben de afgelopen nachten zevenhonderd asielzoekers buiten geslapen. Woensdag overleed er een drie maanden oude baby en donderdag is een asielzoeker wegens een hartaanval naar een ziekenhuis overgebracht. Ook een andere man is met spoed naar het ziekenhuis gestuurd. Hij heeft diabetes, maar kreeg maandenlang geen insuline.

Dat is gebeurd door medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AzG), die sinds donderdag medische en psychologische zorg aan asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel verlenen. Het is de eerste keer dat AzG in Nederland medische hulp biedt.

Geschrokken

Vicepremier Carola Schouten en minister voor Armoedebeleid is "geschrokken" van de beelden in Ter Apel en de huidige situatie. Die noemt ze "niet menselijk. Dit raakt ons allemaal". De vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen, vindt ze op dit moment geen relevante. "We moeten kijken hoe we deze situatie kunnen veranderen. We moeten doen wat nodig is om dit op te lossen."

Ze gaat niet concreet in op de vraag waarom leden van het kabinet donderdag niet naar Ter Apel zijn gegaan. "Ik zie een betrokken staatssecretaris (Eric van der Burg, Asiel, red.) die regelmatig in Ter Apel is." Donderdag is Van der Burg niet naar Ter Apel gegaan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,160
Diesel1,986

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats