Clicky

 
Transport Online - Ministers willen niet tornen aan miljarden in stikstoffonds

Ministers willen niet tornen aan miljarden in stikstoffonds

Ministers willen niet tornen aan miljarden in stikstoffonds
25-08-2022 13:54 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en minister Henk Staghouwer (Landbouw) gaan er niet van uit dat geld uit het stikstoffonds, waarin miljarden zijn gereserveerd voor de overgang naar een nieuw landbouwsysteem, voor andere doelen wordt gebruikt. Er zijn heldere afspraken over gemaakt, die volgens hen overeind staan.

Volgens Van der Wal is het rechtvaardig dat het kabinet zo'n ruimhartig fonds heeft opgezet om maatregelen te kunnen treffen op het gebied van stikstof, water en klimaat. "Wat mij betreft gaan we daar niet aan tornen. Het is een echt een enorme opgave. We hebben het decennialang laten liggen en dit is het moment om door te pakken, ook voor een nieuwe toekomst van de agrarische sector", zei Van der Wal voorafgaand aan overleg over de begroting. Als er wel op het fonds beknibbeld wordt, zal dat volgens haar grote gevolgen kunnen hebben.

Ook Staghouwer wees erop dat er een aantal stevige opgaven ligt. "Er zijn heldere afspraken over het fonds. Dat is de situatie van dit moment", aldus de bewindsman.

Het kabinet is druk bezig om de begroting voor volgend jaar rond te krijgen. Daarmee ziet het zich gesteld voor een groot aantal problemen, zoals de oplopende kosten voor energie en levensonderhoud waardoor vooral lagere inkomensgroepen in de problemen komen. De stukken moeten nog deze maand bij de Raad van State liggen, waarna het kabinet de plannen zal presenteren tijdens Prinsjesdag, de derde dinsdag van september.

Van der Wal is niet zo onder de indruk van de verwarring die mogelijk bij provincies heerst over de stikstofplannen, waarover het AD schrijft. De provincies wijzen erop dat er snel helderheid moet komen, omdat het anders lastig wordt voor ze om in juli volgend jaar hun stikstofplannen klaar te hebben. De minister zegt dat ze veel contact heeft met de provincies en dat het wel meevalt met de onduidelijkheid. "Het coalitieakkoord staat, maar we wachten de gesprekken van Johan Remkes met de agrarische sector af."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden