Clicky


John de Mol geeft geen interview aan BOOS, blijft bij verklaring

John de Mol geeft geen interview aan BOOS, blijft bij verklaring
24-08-2022 14:07 | Showbizz | auteur ANP

HILVERSUM - John de Mol heeft besloten niet mee te werken aan de nieuwe uitzending van BOOS over het grensoverschrijdende gedrag bij The Voice. Dat laat zijn woordvoerder woensdag weten. Presentator Tim Hofman had hier wel om gevraagd. Het verzoek voor het tweede gesprek werd begin augustus gedaan.

"Er zou sprake zijn van nieuwe informatie waaruit zou blijken dat John de Mol ten tijde van het eerste interview op de hoogte was van meer dan één geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag van de heer Rietbergen", staat in de verklaring van De Mol te lezen. "Wij waren verbijsterd door deze valse beschuldiging, aangezien de werkelijkheid is dat er op dat moment niet meer dan één concrete melding bij John de Mol bekend was." Rietbergen was de muzikaal leider van het programma The Voice en toentertijd de vriend van Linda, de zus van John. De Mol erkende in een vorig gesprek met Hofman dat hij inderdaad op de hoogte was van één melding en dat hij Rietbergen hierop had aangesproken.

De Mol vroeg Hofman na het verzoek om inzage te krijgen in al het materiaal waarop de beschuldiging dat hij van meer meldingen zou hebben geweten gebaseerd was. "Er is ons vervolgens een transcript gestuurd van een heimelijk opgenomen telefoongesprek en een aantal apps", staat in de verklaring van De Mol. "De transcriptie van het opgenomen telefoongesprek was geanonimiseerd en geredigeerd. Mede daardoor was het gesprek nauwelijks te begrijpen. Dat maakte het lastig om daarop te reageren."

Gesprek

Volgens De Mol is uit de transcriptie op te maken dat het gaat om een gesprek tussen een anoniem persoon en een vertrouwenspersoon van productiehuis ITV. In de transcriptie die De Mol onder ogen kreeg, wordt volgens hem nergens concreet bewijs geleverd van de beschuldiging dat hij van meer meldingen op de hoogte zou zijn.

"Daarnaast gaat het hier om een in het geheim opgenomen gesprek tussen een anoniem persoon en een vertrouwenspersoon over de werkzaamheden van die vertrouwenspersoon", vervolgt De Mol in zijn verklaring. "Wij hebben - gezien het belang van vertrouwelijkheid voor de rol van een vertrouwenspersoon - ernstige bedenkingen bij deze gang van zaken. De appjes die wij ingezien hebben geven ook geen nieuwe informatie. Al met al is er geen enkele concrete onderbouwing van de beschuldiging."

Interview

Op basis van deze informatie heeft De Mol besloten geen nieuw interview met Hofman te willen doen. "Dat zou hooguit tot een welles-nietesdiscussie hebben geleid en bovendien reageren wij niet meer op anonieme beschuldigingen", stelt De Mol in zijn verklaring. "De eerste uitzending van BOOS was onthullend en bracht een maatschappelijke discussie op gang waarbij de positie van de slachtoffers, geheel terecht, centraal stond. In dit vervolg lijkt het te gaan over de vraag of John de Mol op de hoogte was van meer dan één melding. Daar kunnen we duidelijk over zijn, ten tijde van het BOOS-interview was er bij John de Mol één concreet geval bekend."

BNNVARA liet woensdagochtend weten niets te willen melden over de uitzending van BOOS voordat deze donderdagmiddag online staat. In januari liet BOOS meerdere vrouwen aan het woord over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van de populaire zangcompetitie The Voice op RTL 4. Negentien vrouwen deden tegenover Hofman hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en twee vrouwen vertelden dat ze aangifte hadden gedaan tegen coach Ali B. Na de uitzending stapten nog meer vrouwen naar de politie.