Clicky


Vergoeding voor terugleveren zonnestroom hard omlaag bij Eneco

Vergoeding voor terugleveren zonnestroom hard omlaag bij Eneco
23-08-2022 23:56 | Financieel | auteur ANP

ROTTERDAM - Eneco verlaagt de vergoeding die mensen met zonnepanelen krijgen voor het terugleveren van stroom flink. Het energiebedrijf probeerde afgelopen jaren nog mensen tot de aanschaf van zonnepanelen te verleiden door het reguliere stroomtarief te hanteren voor de opgewekte stroom die klanten zelf niet gebruikten. Maar Eneco vindt dat niet meer nodig nu zonnepanelen een stuk populairder zijn geworden.

Het tarief wordt vanaf 5 september teruggebracht tot 9 cent per kilowattuur (kWh), bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door het AD. Die krant berekende ook dat zonnepanelenbezitters die een duur variabel energiecontract hebben hierdoor in een jaar zomaar honderden euro's minder kunnen ontvangen voor hun overtollige stroom.

De zegsvrouw van Eneco kan geen bedragen noemen. Ze geeft aan dat de maatregel iets minder dan een kwart van de zonnepaneelklanten van het bedrijf raakt. Verreweg de meeste mensen met zonnepanelen zouden niet meer stroom opwekken dan dat ze zelf gebruiken. Eneco erkent dat er mensen zijn die hier niet blij mee zijn, maar het bedrijf zou ook niet heel veel klachten ontvangen.

Boze reacties

Op sociale media zijn wel boze reacties te lezen. Zo spreekt iemand van "diefstal bij klaarlichte dag", een ander heeft het over een "schofterige oplichterstruc". "Waarom kan Eneco tussentijds de teruglevertarieven aanpassen? Ik kan toch ook niet per september minder gaan betalen, omdat de rekening te hoog wordt", vraagt weer een andere Twitteraar zich af.

De Consumentenbond klaagde onlangs nog dat veel consumenten al lang een te lage vergoeding krijgen voor de stroom die ze teruggeven aan het net. De organisatie wil dat klimaatminister Rob Jetten snel een minimumvergoeding vaststelt voor de zonnestroom. Vattenfall kondigde recent aan om de vergoeding vanaf september juist te verhogen. Het bedrijf betaalde eerder 7 cent per kWh en dat wordt 16,8 cent.