Clicky

 
Transport Online - Van der Wal wil overleg met Justitie over intimidatie van boeren

Van der Wal wil overleg met Justitie over intimidatie van boeren

Van der Wal wil overleg met Justitie over intimidatie van boeren
22-08-2022 14:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil met haar collega van Justitie en Veiligheid gaan praten over intimidatie van boeren die een overstap op natuurvriendelijke landbouw overwegen. Dat zei ze maandag na een nieuwe overlegronde onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes.

Van der Wal hoorde tijdens een gesprek met de gemeenten en provincies opnieuw dat boeren door intimidatie niet durven mee te doen met de verduurzaming van de landbouw. Eerder had ze dergelijke geluiden ook al gehoord tijdens een werkbezoek. "Het is bizar dat dit gebeurt."

Boeren durven volgens de bewindsvrouw soms zelfs niet deel te nemen aan de gesprekken met provincies en gemeenten waar bijvoorbeeld wordt gesproken over de nieuwe aanpak om de stikstofuitstoot terug te dringen. Welwillende boeren krijgen dan te maken met "activistisch ingestelde boeren", zo vernam Van der Wal tijdens het gesprek.

Halvering uitstoot

Het kabinet wil de uitstoot van stikstof in 2030 met de helft hebben teruggebracht. Dat is nodig omdat de natuur hard achteruit gaat. De plannen stuiten op fel verzet van een deel van de boeren. Van der Wal kreeg persoonlijk met intimidatie te maken toen boeren zich bij haar woonhuis verzamelden.

Eerder kregen boeren die in gesprek gingen met bewindslieden of Kamerleden al te maken met intimidatie. Boeren dumpten ook afval zoals asbest op snelwegen. Aannemers die dat wilden opruimen kregen ook te maken met dreigtelefoontjes.

Volgens Van der Wal is het "onontkoombaar" dat de stikstofproblematiek wordt aangepakt. Decennialang is het vraagstuk op tafel blijven liggen. "We hebben nooit echt gedurfd om door te pakken, maar dat moment is nu", zei ze na het overleg met provincies en gemeenten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden