Clicky

 
Transport Online - Provincies willen duidelijkheid van kabinet over stikstofplannen

Provincies willen duidelijkheid van kabinet over stikstofplannen

Provincies willen duidelijkheid van kabinet over stikstofplannen
22-08-2022 14:36 | Binnenland | auteur ANP

ARNHEM - Provinciebestuurders willen dat het kabinet snel duidelijkheid verschaft over de stikstofdoelen, en daar vooral ook met één mond over spreekt. Tijdens een overleg in Arnhem hebben ze dat duidelijk gemaakt aan premier Mark Rutte en drie betrokken ministers. "Geen van de provinciebestuurders maakte van zijn hart een moordkuil", zei bemiddelaar Johan Remkes na afloop.

Het zijn de provincies die de concrete plannen moeten maken om de stikstofdoelen van het kabinet te realiseren. Ze willen graag aan de slag, zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Edward Stigter mede namens zijn collega's, maar het Rijk moet helderheid geven over de doelen en de criteria. "Dat er nog discussie is over hoe hoog het doel is en wanneer het bereikt moet worden, dat helpt niet", reageerde hij op de uitspraken van CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Die vindt dat het kabinetsdoel, een halvering van de stikstuitstoot in 2030, "niet heilig" is.

"Als het kabinet verschillende signalen afgeeft, hebben wij daar direct last van", aldus Stigter. "Kom met heldere doelen en laat het ons op gebiedsniveau uitvoeren."

Remkes beaamde dat de provincies meer duidelijkheid willen. "Op het boerenerf leeft nog een groot aantal vragen", merkte de bemiddelaar op. Enkele provincies, Friesland en Drenthe voorop, zouden graag meer tijd krijgen. "Mijn vraag was wel: als het parlement 2030 in de wet opneemt, kan het toch niet zo zijn dat de vrije republiek zus of zo daar eigen opvattingen over heeft?", zei Remkes daarover.

Volgens Remkes was de teneur van het gesprek dat "snelheid en een snel begin belangrijker zijn dan het eindtijdstip". Provincies gaven verder aan het jammer te vinden dat de uitstootdoelen voor andere sectoren dan de landbouw, zoals mobiliteit en industrie, "niet gelijktijdig zijn geformuleerd".

"Niet iedereen voelt zich gehouden aan letterlijk het regeerakkoord", zei Rutte over de stikstofdoelen. "Dat is voor ons natuurlijk wel richtinggevend." Het jaartal 2030 was volgens hem "geen groot punt van discussie". Volgens hem is het "een veel groter punt" voor de provincies dat ze voor 1 juli 2023 hun plannen moeten uitwerken.

Het bieden van perspectief aan boeren blijft ook een zeer belangrijk punt voor de provinciebestuurders. Landbouwminister Henk Staghouwer komt volgende maand met concretere plannen daarover. "Ik denk dat ik boeren richting kan geven. Dat er helderheid is welke financiële instrumenten we gaan inzetten en welke richting we opgaan als boeren willen extensiveren." Met die term wordt bijvoorbeeld bedoeld: minder dieren houden. "Wij gaan niet naar 50 procent minder boeren", verzekerde Staghouwer, die benadrukte dat boeren "een goede boterham moeten kunnen verdienen".

Foto's

  • J.Roeland
    HOEKSTRA BV
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,928
Diesel1,899

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden