Clicky

 
Transport Online - ANWB: verlaging accijns blijft nodig

ANWB: verlaging accijns blijft nodig

ANWB: verlaging accijns blijft nodig
22-08-2022 13:59 | Auto | auteur Redactie | Esther van der Wal

AMSTERDAM - Ondanks de accijnsverlaging blijven de hoge benzineprijzen van invloed op het autogebruik van Nederlanders. Dat blijkt uit de meest recente ledenpeiling van de ANWB. Een kwart van de leden geeft zelfs aan door de huidige brandstofprijzen financieel in de knel komen. De ANWB vindt dat de accijnsverlaging van kracht moet blijven om te voorkomen dat grote groepen mensen in hun mobiliteit worden beperkt. 

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de brandstofprijzen enorm gestegen. Dit heeft grote invloed op het autogebruik van Nederlanders. Uit de meest recente peiling van de ANWB die in juli werd gehouden blijkt dat 59 procent zijn autogebruik aanpast. Wanneer de prijzen zo blijven is 22 procent van plan minder vaak met de auto naar het werk te gaan en geeft 50 procent aan minder vaak de auto te nemen voor sociaal-recreatieve doeleinden.

Ruim 30 procent van de ondervraagden zegt geen alternatief te hebben voor de auto om naar het werk te gaan. Deze groep wordt door de hoge benzineprijzen extra zwaar geraakt. Voor 63 procent zijn het OV of de (elektrische) fiets geen optie vanwege de veel langere reistijd. 

In maart van dit jaar besloot minister Kaag van Financiën de accijns op benzine tot en met eind december met 17 cent per liter benzine te verlagen. Ook de accijns op diesel en LPG werd verlaagd. De ANWB vindt dat deze verlaging behouden moet blijven. De koopkracht staat immers stevig onder druk. In Nederland wordt normaal gesproken ruim 83 cent per liter benzine aan accijns geheven. 

Daarmee is Nederland koploper in Europa. De verlaging van de accijns brengt daar geen verandering in. 

Ruim 1300 leden hebben aan de ledenpeiling meegedaan.

Foto's

  • J.Roeland
    SCHENK
  • J.Roeland
    SCHENK
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,926
Diesel1,895

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden