Clicky


Vergunning ijskar 'IJs van Ans' die al vijftien jaar op Texel staat vernietigd

Vergunning ijskar 'IJs van Ans' die al vijftien jaar op Texel staat vernietigd
22-08-2022 13:48 | Binnenland | auteur ANP

DEN HOORN - De rechtbank in Alkmaar heeft de standplaatsvergunning voor een ijskar op Texel vernietigd, omdat de gemeente niet goed heeft onderzocht of de verkoop van ijs bijdraagt aan een verkeersonveilige situatie. De ijskar staat al vijftien jaar op de plek nabij de kruising Jan Ayeslag-Rommelpot in Den Hoorn, maar de bewoners van een nabijgelegen huis hebben bezwaar gemaakt omdat zij overlast ervaren.

Het gaat om de ijskar IJs van Ans. Tot onvrede van de bewoners van het nabijgelegen huis kreeg de vrouw achter de ijskar een standplaatsvergunning. Een verzoek van de bewoners om te handhaven tegen de ijskar werd vervolgens afgewezen door de gemeente.

De rechter gaf de bewoners echter gelijk in de door hen aangespannen procedure, zo blijkt uit een maandag gepubliceerde uitspraak daterend van vorige week. Zo is het verkopen van ijs een overtreding van het bestemmingsplan van de locatie. De ijskar wordt door de rechtbank gezien als horecabedrijf, waarbij wordt gewezen op de ruim dertig zitplaatsen waar het ijs kan worden opgegeten.

Daarbij wijst de rechtbank erop dat onvoldoende is gekeken naar de verkeersveiligheid. "De politie heeft wel onderzoek gedaan naar de verkeersveiligheid ter plaatse, maar dat was in december 2021, toen de ijskar niet op de standplaats stond."

Voor IJs van Ans was via de websites petities.nl nog een petitie gestart genaamd 'Laat IJs van Ans op haar plekje staan'. Daarop kwamen bijna 3000 handtekeningen binnen.

De rechtbank vernietigt het besluit van de gemeente waarin de standplaatsvergunning is verstrekt en het besluit waarin het verzoek tot handhaven is afgewezen. Binnen acht weken moet de gemeente nieuwe besluiten nemen over de ijskar.