Clicky

 
Transport Online - Gasprijs schiet weer omhoog door geplande sluiting Nord Stream

Gasprijs schiet weer omhoog door geplande sluiting Nord Stream

Gasprijs schiet weer omhoog door geplande sluiting Nord Stream
22-08-2022 10:30 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG/RTR

AMSTERDAM - [update 16:40 uur] De Europese gasprijs heeft maandag een stijging laten zien tot ruim 20 procent. Aanleiding was de melding van Gazprom vrijdag dat de Nord Stream-gaspijplijn eind deze maand drie dagen dicht gaat voor onderhoud.

Handelaren zijn bang dat Rusland de nieuwe sluiting van Nord Stream aangrijpt om de gastoevoer naar Duitsland nog verder af te knijpen. De afgelopen maanden verlaagde Gazprom de gasstroom door deze belangrijke pijpleiding onder de Oostzee al tot een vijfde van de maximale capaciteit.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ging de prijs voor een megawattuur gas direct na het openen van de handel al flink omhoog. Op een gegeven moment was sprake van een prijstoename van meer dan 20 procent. In de loop van de middag ging het om een prijs van 286 euro, goed voor een plus van 17 procent. Daarmee ligt de prijs op de markt vele malen hoger dan normaal is in deze tijd van het jaar.

De Duitse economieminister Robert Habeck waarschuwde ook al dat Duitsland rekening moet houden met nog minder gas uit Rusland. Volgens hem kan zijn land de winter goed doorkomen zonder drastische maatregelen te nemen, maar om daarop voorbereid te zijn moet wel gas bespaard worden. Ook kijkt Duitsland of enkele kerncentrales alsnog langer open kunnen blijven dan oorspronkelijk gepland.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden