Clicky

 
Transport Online - Vakbonden: NS heeft nog twee dagen om spoorstaking te voorkomen

Vakbonden: NS heeft nog twee dagen om spoorstaking te voorkomen

Vakbonden: NS heeft nog twee dagen om spoorstaking te voorkomen

UTRECHT - De voorbereidingen voor regionale estafette-acties bij NS zijn in volle gang. De vakbonden (VVMC, FNV en CNV Vakmensen) hebben de leden in regio noord opgeroepen om komende woensdag de hele dag het werk neer te leggen. "NS heeft nog twee dagen om een spoorstaking te voorkomen", zegt onderhandelaar Roel van Riezen van CNV Vakmensen. "Als we snel een goede cao hebben, zijn die acties helemaal niet nodig."

De estafette-staking begint komende woensdag in regio noord. De bonden roepen NS-werknemers in die regio om naar een van de actielocaties te komen (Groningen, Leeuwarden, Lelystad, Zwolle en Onnen). "Dat betekent dat op veel NS-trajecten in het noorden treinen zullen uitvallen. De actie zal daardoor ook verstoringen kunnen geven op andere plekken in het land", verwacht Van Riezen. ‘We raden reizigers aan om voor vertrek de actuele reisinformatie te checken.’

Hinder is onvermijdelijk

De acties van NS-werknemers leveren onvermijdelijk hinder op voor reizigers. "Tegelijkertijd hopen we ook op enig begrip", zegt Van Riezen, "We organiseren die staking niet voor niks. Er zijn op dit moment ruim 1.000 vacatures bij NS. Maar intussen moeten al die treinen wel blijven rijden. Dat is iedere dag weer een uitdaging. De werkdruk is enorm en de spoormedewerkers balen ervan dat ze niet de service en kwaliteit kunnen leveren die ze graag zouden willen. NS moet daar veel meer oog voor hebben. Dat betekent een goede cao, met betere roosters en in deze tijd van enorme inflatie een stevige loonsverhoging."

Eisen aan NS

Concreet vraagt CNV Vakmensen in de nieuwe cao (de huidige is per 1 juli afgelopen) onder andere om een loonsverhoging van 4,5% per jaar plus een volwaardige december-uitkering (van 8,33%). Daarnaast wil de bond dat de hoge werkdruk wordt aangepakt met afspraken over verlof, opleidingen en vaste banen voor uitzendkrachten.

Vervolg estafette-staking

In totaal zijn er vijf regionale 24-uursstakingen gepland. De volgende actiedagen zijn op:

  • vrijdag 26 augustus: regio west
  • maandag 29 augustus: regio noordwest
  • dinsdag 30 augustus: regio midden
  • woensdag 31 augustus: regio oost en zuid

Als de acties dan nog steeds niets hebben opgeleverd, volgen in de week daarna landelijke stakingen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,935
Diesel1,909

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden