Clicky


Dochter 'huisfilosoof' Aleksandr Doegin van Kremlin bij aanslag omgekomen

Dochter 'huisfilosoof' Aleksandr Doegin van Kremlin bij aanslag omgekomen
21-08-2022 10:32 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

MOSKOU - De dochter van een man die wordt gezien als 'de huisfilosoof' van president Poetin, Daria Doegin, is zaterdagavond in een plaatsje ten zuidwesten van Moskou bij een bomaanslag om het leven gekomen. Haar vader, Aleksandr Doegin was volgens Russische media ooggetuige en zou naar een ziekenhuis gebracht zijn. Daria reed in een Toyota Land Cruiser van haar vader die mogelijk het doelwit van de plegers van de aanslag was.

Doegin is een invloedrijke figuur in het Kremlin. Hij is een filosoof en Russische ultranationalist die wordt beschouwd als het brein achter de inval in Oekraïne. Zijn bijnaam is 'Raspoetin' vanwege zijn invloed. Doegin ijvert voor een groot Russisch rijk waarin alle Russisch-sprekenden worden verenigd.

Op beelden op sociale media is te zien hoe Aleksandr Doegin getuige was van de explosie en ontzet reageert. Op de achtergrond is een brandende wagen te zien. Vader en dochter waren op de terugweg van een folklorefestival. Aleksandr besloot op het laatste moment volgens mediaberichten op een andere manier terug te gaan naar Moskou terwijl zijn dochter met zijn auto zou terugrijden. De dochter werd in 1992 geboren uit het tweede huwelijk van Doegin. Ze was filosoof en werkte aan de verspreiding van de ideeën van haar vader, onder meer voor een 'Euroaziatische beweging'.