Clicky


Vuelta raast ongehinderd langs boerenactie in Woudenberg

Vuelta raast ongehinderd langs boerenactie in Woudenberg
20-08-2022 19:27 | Binnenland | auteur ANP

WOUDENBERG - Het wielerpeloton van de Vuelta is zonder problemen en met veel getoeter het boerenprotest in Woudenberg gepasseerd. Langs de route in het Utrechtse plaatsje stonden tractoren, landbouwvoertuigen en hoogwerkers opgesteld. Ook waren er Nederlandse vlaggen ondersteboven opgehangen en waren er spandoeken met antiregeringsleuzen te zien.

Volgens organisator Agractie waren er zo'n duizend mensen afgekomen op de boerenactie tijdens de tweede etappe van de Ronde van Spanje. Voorman Bart Kemp zei eerder "tevreden" te zijn over de opkomst. De actie is bedoeld om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen die het kabinet wil nemen.

Rond 16.00 uur raasden de wielrenners door Woudenberg en langs de actievoerders, die hen begroetten met luid getoeter en gejoel. De boeren bij Woudenberg hadden vanwege het internationale publiek dat de Vuelta volgt ook leuzen in het Engels opgehangen. Met hooibalen was de tekst 'SOS Dutch Farmers' uitgelegd, die vanuit de lucht zichtbaar is. De actievoerders willen zo internationaal een signaal afgeven en hun zorg uitspreken.

100 miljoen kijkers

De Vuelta wordt in 130 landen uitgezonden en trekt 100 miljoen kijkers, benadrukt de organisatie. Het is "jammer dat er acties nodig zijn", maar "als het nodig is doen we er gewoon weer een tandje bij", zei een boer en een van de organisatoren Wim Veldhuizen.

Ook elders op het parcours zijn zaterdag met regelmaat omgekeerde vlaggen en boerenzakdoeken te zien. Kemp van Agractie had eerder verzekerd dat er bij de demonstratie in Woudenberg geen blokkades zouden worden opgeworpen.

Volgens de NOS werd dat wel geprobeerd bij het Gelderse Gameren, waar de Vuelta eerder op de dag voorbijkwam. Tuinders zouden korte tijd een vrachtwagen op de N322 hebben stilgezet en daarna een hek op de weg hebben geplaatst. De tuinders zouden de weg weer hebben vrijgemaakt voordat de renners passeerden, zei de organisatie van de Spaanse wielerronde. De etappe startte in Den Bosch, de finish is rond 17.20 uur in Utrecht.