Clicky


 


Vijf Limburgse gemeenten getroffen door cyberhack

Vijf Limburgse gemeenten getroffen door cyberhack
17-08-2022 17:52 | Binnenland | auteur ANP

EIJSDEN-MARGRATEN - Vijf Zuid-Limburgse gemeenten zijn onlangs getroffen door een cyberaanval. Daarbij werd de administratie van het sociaal domein vergrendeld en waren data van onder meer bijstandsuitkeringen, jeugdzorg, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en energietoeslagen niet meer toegankelijk. Inmiddels is het probleem opgelost, meldden de vijf getroffen gemeenten woensdag gezamenlijk. Volgens de gemeenten zijn geen data gestolen.

De softwareleverancier van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Kerkrade, Meerssen en Vaals werd op 27 juli getroffen door de aanval. Volgens een woordvoerster van Eijsden-Margraten hebben klanten geen direct nadeel daarvan ondervonden. "De aanval was gericht op het softwarebedrijf, mensen met een bijstandsuitkering konden gewoon bellen of mailen en werden geholpen", aldus de woordvoerster. "De dienstverlening kon voor het overgrote deel gewoon doorlopen. Alleen kon er niet geadministreerd worden." Die administratie wordt achteraf bijgewerkt, zegt ze.

Direct na de hack werd het systeem onderzocht door een gespecialiseerd cybersecuritybureau. Het systeem kan inmiddels weer veilig worden gebruikt, aldus de gemeenten woensdag. Volgens de woordvoerster van Eijsden-Margraten is er geen losgeld betaald.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions