Clicky


Staatssecretaris: Tubbergen nog niks gedaan, daarom helaas dwang

Staatssecretaris: Tubbergen nog niks gedaan, daarom helaas dwang
17-08-2022 16:54 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

ZWOLLE - De gemeente Tubbergen heeft ondanks vele verzoeken nog niks gedaan aan asielopvang. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sprak al maanden met de gemeente over het hotel in Albergen, dat geschikt was voor opvang van vluchtelingen. Toen de gemeente nee bleef zeggen was het helaas nodig om naar een dwangmaatregel te grijpen.

Dat zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over het nieuws dat de Overijsselse gemeente als eerste in Nederland gedwongen wordt om asielopvang te accepteren in het dorp Albergen. Volgens Van der Burg kan de gemeente niet zo verrast zijn, aangezien er al maanden gesprekken liepen. De burgemeester van Tubbergen is een uur voor de Tweede Kamer geïnformeerd over de maatregel, aldus Van der Burg, die eerder al zei dat later "meerdere locaties in andere gemeenten zullen volgen".

"Er is meer plaats nodig voor vluchtelingen in heel Nederland. Als dat niet op basis van vrijwilligheid lukt, dan kan ik twee dingen doen: het opvangcentrum in Ter Apel volledig laten verstoppen of ingrijpen. Dat laatste doe ik liever niet, maar er is door een aantal gemeenten te weinig geleverd op basis van vrijwilligheid", aldus de bewindsman. Dat er in Tubbergen veel weerstand is ontstaan, had hij wel verwacht, maar is geen reden om zijn besluit terug te draaien.

Bijna gelijktijdig zei burgemeester van Tubbergen Wilmien Haverkamp tijdens een persconferentie woensdagmiddag dat het niet zo is dat haar gemeente geen verantwoordelijkheid wil nemen in het bieden van oplossingen voor de asielcrisis. "We vangen statushouders op en mensen uit Oekraïne", zei Haverkamp. In de gemeente heerst het gevoel dat de staatssecretaris de problemen "bij ons over de schutting kiepert", zo verwoordde zij de onrust. "Dat geeft geen pas, wat ons betreft." De gemeente oriënteert zich op de mogelijkheden om gedwongen opvang te voorkomen.

De veiligheidsregio Twente, waar Tubbergen bijhoort, vraagt zich af of de samenwerking tussen Rijk en gemeente goed is verlopen. "Het Rijk noemde het van het allergrootste belang om goed samen te werken en ook de gemeenteraad en de omwonenden goed te betrekken en te informeren. Gezien de reactie vanuit Tubbergen kun je je afvragen of dat hier goed is verlopen", aldus Arco Hofland, plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio en waarnemend burgemeester van Rijssen-Holten. Ook de veiligheidsregio wist pas dinsdag dat het COA het hotel had gekocht, maar Hofland wijst erop dat veiligheidsregio's alleen een rol hebben in de crisisnoodopvang, de opvang van Oekraïners en huisvesting voor statushouders.

Van der Burg verwerpt de kritiek dat steeds kleine plattelandsgemeenten buiten de Randstad getroffen worden door zijn beleid. Hij wijst op grote steden als Utrecht, Amsterdam en Rotterdam die veel vluchtelingen opvangen. En op kleinere gemeenten als Gilze en Rijen en Budel (gemeente Cranendonck), die grote asielzoekerscentra hebben of hebben gehad.