Clicky

 
Transport Online - Rijkswaterstaat gaat sluis Eefde schutten op basis van vraag en aanbod

Rijkswaterstaat gaat sluis Eefde schutten op basis van vraag en aanbod

Rijkswaterstaat gaat sluis Eefde schutten op basis van vraag en aanbod
17-08-2022 10:12 | Algemeen | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Rijkswaterstaat gaat bij sluis Eefde met ingang van 17 augustus 09.00 uur schutten op basis van vraag en aanbod. Deze maatregel is nodig om het water in het Twentekanaal op peil te houden en wordt ingezet totdat de waterstand bij Eefde weer op niveau is.

Bij het gemaal Eefde en in de Zuiderkolk van sluis Eefde zijn tijdelijke pompen geplaatst. De pompen hebben tot doel het water uit de IJssel omhoog te pompen naar het Twentekanaal. Hiermee komt water beschikbaar voor scheepvaart, natuur en landbouw, stedelijk gebied en drinkwatervoorziening en voorkomen we schade aan de waterkeringen.

Door de lage waterstand op de IJssel wordt het steeds lastiger om het waterpeil met de pompen op niveau te houden en daarom gaan we over naar schutten op basis van vraag en aanbod. Op deze wijze gaat minder water verloren. Daardoor kan zolang mogelijk in de behoefte aan water voorzien en voorkom je schade aan dijken en kades. Gezien de onvoorspelbaarheid van de verwachte neerslag in het stroomgebied van de Rijn kan Rijkswaterstaat een eventuele stremming van het scheepvaartverkeer niet uitsluiten.

Vraag en aanbod-schutten

Bij vraag en aanbod schutten moeten schepen zich telefonisch aanmelden om te worden geschut. De waterstanden in het Twentekanaal en de IJssel en de inzet van de pompen zijn bepalend of en hoe vaak kan worden geschut. Door beperkte ligplaatsen aan de IJssel moeten schepen op afroep bij de sluis komen. Via Dynamische Route Informatiepanelen langs de vaarweg en Berichten aan de Scheepvaart (BAS) wordt dit gecommuniceerd.

Sluis Eefde en Twentekanalen

Sluis Eefde ligt in de IJssel, aan het begin van de Twentekanalen op de route naar Enschede en Almelo. De sluis wordt ook wel de poort van Twente genoemd. Dat is omdat het voor de binnenvaart de enige toegang is tot de Twentekanalen. Het is een belangrijke, logistieke schakel in de Europese scheepvaartverbinding. Het Twentekanaal is ook een belangrijke schakel in het watersysteem van Twente, Achterhoek, het noordoostelijk deel van Overijssel en een deel van Drenthe, waarmee deze gebieden van water worden voorzien.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,080
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden