Clicky

 
Transport Online - Saudi Aramco blijft profiteren van hoge olieprijzen

Saudi Aramco blijft profiteren van hoge olieprijzen

Saudi Aramco blijft profiteren van hoge olieprijzen
14-08-2022 10:32 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

RIYAD - Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco blijft profiteren van de hoge olieprijzen. De onderneming meldde over het tweede kwartaal een stijging van de winst van 90 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De grootste olie-onderneming ter wereld profiteerde ook van de toegenomen vraag naar brandstof wereldwijd.

De onderneming verdient zowel aan de hoge productie van olie, als aan de prijzen zelf. Door de inval van Rusland in Oekraïne zijn de prijzen voor olie fors opgelopen in de eerste helft van dit jaar. Tegelijkertijd is er veel vraag naar brandstoffen vanwege economisch herstel na de coronapandemie.

Saudi Aramco verwacht dat de vraag naar olie de rest van het decennium zal toenemen, zei topman Amin Nasser in een toelichting. "Voortdurende investeringen in de olie-industrie zijn essentieel, zowel om markten voldoende te kunnen blijven beleveren als voor een ordelijk verloop van de energietransitie", zei hij. Over de huidige energiecrisis zei Nasser dat er een "zeer reële en actuele behoefte" is "om de energievoorziening veilig te stellen".

Recordniveau

Onlangs werd bekend dat Saudi-Arabië, de leider van oliekartel OPEC, zijn verkoopprijzen voor olie aan Aziatische klanten naar een recordniveau heeft verhoogd, wat duidt op vertrouwen van de Saudi's in een sterke olievraag. Azië is de belangrijkste afzetmarkt voor Saudische olie.

De nettowinst kwam in het tweede kwartaal uit op 48,4 miljard dollar, omgerekend ruim 47 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar maakte de onderneming nog 25,5 miljard dollar winst. Over de eerste zes maanden van dit jaar kwam de winst uit op 87,9 miljard dollar. Een jaar geleden was dat 47,2 miljard dollar. De onderneming keerde opnieuw dividend uit, wat een belangrijke inkomstenbron is voor de Saudische overheid.

Foto's

  • J.Roeland
    SCHENK
  • J.Roeland
    SCHENK

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,080
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden