Clicky

 
Transport Online - Dader neersteken Salman Rushdie verdacht van poging tot doodslag

Dader neersteken Salman Rushdie verdacht van poging tot doodslag

Dader neersteken Salman Rushdie verdacht van poging tot doodslag
13-08-2022 19:33 | Buitenland | auteur ANP/RTR

CHAUTAUQUA - De 24-jarige Hadi Matar wordt verdacht van mishandeling en poging tot doodslag voor het neersteken van schrijver Salman Rushdie. "Hij is gisteravond aangeklaagd op basis van deze verdenkingen en zonder borgtocht in voorlopige hechtenis genomen", meldt het Openbaar Ministerie van Chautauqua.

In die plaats in het westen van de staat New York werd Rushdie vrijdag tijdens een lezing neergestoken. De 75-jarige Rushdie liep meerdere verwondingen op. Volgens CNN gaat het om drie steekwonden in de nek, vier steekwonden in z'n buik, een in z'n borst, een in z'n oog en een snijwond op z'n been. De auteur ligt in het ziekenhuis aan de beademing en volgens de openbaar aanklager in de regio raakt hij mogelijk zijn rechteroog kwijt. Matar werd vlak na het steekincident aangehouden.

De verdachte wordt officieel aangeklaagd voor "poging tot tweedegraads moord", hetgeen inhoudt dat hij volgens het OM bewust iemand wilde doden, maar zonder voorbedachten rade. In Nederland zou dat neerkomen op poging tot doodslag. Als hij hiervoor schuldig wordt bevonden, kan hij in New York tot 25 jaar gevangenisstraf krijgen.

Matar zegt zelf onschuldig te zijn. Dat heeft zaterdag een advocaat van hem tegenover de rechter verklaard. De verdachte was ook op de zitting aanwezig.

Over het motief van de dader is nog niets duidelijk. De politie en het OM doen daar verder onderzoek naar. Op basis van de uitkomsten daarvan kunnen de aanklachten eventueel worden verzwaard.

Vermoed wordt dat de aanval iets te maken heeft met het doodvonnis ('fatwa') dat eind jaren tachtig door de Iraanse ayatollah Khomeini over Rushdie is uitgesproken na verschijning van zijn boek De duivelsverzen. Het werk wordt door veel moslims als godslasterlijk gezien. Volgens bronnen binnen het politieonderzoek heeft de verdachte zich eerder positief uitgelaten over sjiitisch extremisme.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,080
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden