Clicky


Salman Rushdie neergestoken in New York

Salman Rushdie neergestoken in New York [+foto]
12-08-2022 17:12 | Buitenland | auteur ANP

NEW YORK - [update 18:34 uur] De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader die het podium bestormde is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

De politie van de staat New York heeft laten weten de aanval op de schrijver en op de interviewer te onderzoeken. De interviewer raakte slechts lichtgewond maar Rushdie is met een helikopter afgevoerd naar een ziekenhuis in de omgeving. Hij zou aan de nek verwond zijn. Het is nog niet bekend hoe hij er aan toe is.

De in 1947 in India in een moslimgezin geboren Ahmed Salman Rushdie werd in de wereld van radicale moslims berucht door zijn boek De duivelsverzen waar islamieten massale betogingen tegen hielden bij de publicatie in 1988. Een jaar later verklaarde de toenmalige sjiitische machthebber in Iran, ayatollah Ruhollah Khomeini (1902-1989), Rushdie vogelvrij en riep op hem te vermoorden. Rushdie, die in Engeland was gaan studeren en wonen, dook tien jaar onder en kreeg permanente bescherming van de Britse politie. Er is op zijn minst een poging gedaan hem te vermoorden met een mislukte bomaanslag.

De Iraanse regering heeft zich na de dood van de ayatollah gedistantieerd van de 'fatwa' om Rushdie en de uitgevers van het boek te vermoorden. In De duivelsverzen worden de profeet Mohammed en aspecten van de islam belachelijk gemaakt en er komt een personage in voor dat is gebaseerd op de ayatollah Khomeini. Groepjes extremisten gaan ervan uit dat de fatwa nog geldt, omdat dergelijke oproepen van een hoge sjiitische geestelijke niet meer worden gewijzigd of ingetrokken na de dood van de geestelijke.

Rushdie heeft de fatwa eerder "meer een retorische kreet dan een daadwerkelijke bedreiging" genoemd. Er was ook een beloning van circa 3 miljoen dollar uitgeloofd voor de moord op de schrijver, maar volgens een eerdere uitspraak van Rushdie was er nog geen bewijs dat er mensen zijn die in die beloning geïnteresseerd zijn.