Clicky


NS gaat inchecken met betaalpassen testen

NS gaat inchecken met betaalpassen testen
12-08-2022 09:45 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

UTRECHT - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

In 2019 heeft NS tussen Leiden en Den Haag al kleinschalig getest met OVpay, zoals het nieuwe systeem gaat heten. Nu zoekt de spoorwegmaatschappij een grotere groep mensen die door het hele land kunnen reizen. Vanaf vrijdag worden klanten via de mail benaderd om mee te doen, maar komende week gaan NS-medewerkers ook op de stations Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Den Bosch en Delft zelf mensen uitnodigen voor de proef. Als dank voor hun deelname mogen de reizigers in de eerste klas reizen voor de prijs van de tweede klas.

Vorige week maakte de beheerder van OVpay bekend dat de invoering van het systeem zeker een half jaar vertraging heeft opgelopen. Oorspronkelijk zou iedereen deze zomer al met een betaalpas moeten kunnen inchecken, maar dat is niet gehaald. Het is de bedoeling dat het systeem niet alleen in treinen, maar in het hele openbaar vervoer wordt gebruikt. Op de stations zijn alle incheckpalen voorzien van nieuwe kaartlezers en afbeeldingen van ov-chipkaarten en het contactlozebetaallogo.

Meerdere ov-aanbieders, waaronder Arriva, testen al met OVpay in de rest van het land. Zo is het bijvoorbeeld in Lelystad, Zwolle en Groningen al mogelijk om met een betaalpas in te checken als je met de stadsbus reist.