Clicky

 
Transport Online - Historisch passagiersrecord voor Brussels Airport, opnieuw daling van de vracht

Historisch passagiersrecord voor Brussels Airport, opnieuw daling van de vracht

Historisch passagiersrecord voor Brussels Airport, opnieuw daling van de vracht
11-08-2022 10:43 | Buitenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

ZAVENTEM - Tijdens de eerste maand van de zomervakantie heeft Brussels Airport meer dan 2,2 miljoen passagiers verwelkomd. Dat is 81 procent van het bezoekersaantal in juli 2019. Brussels Airport zet de positieve tendens verder, want dit is opnieuw het beste maandresultaat sinds het begin van de crisis in maart 2020. En daarbij bereikte het gemiddeld aantal passagiers per vlucht een historisch record met 151 passagiers, ten opzichte van gemiddeld 137 passagiers in 2019. Wat betreft het vrachtvervoer zien we een daling in de volumes in vergelijking met vorig jaar (-14 procent), maar een stijging van 15 procent ten opzichte van 2019.

Passagiers: 81 procent van het aantal passagiers in 2019

In juli kozen 2.223.105 passagiers voor Brussels Airport voor hun vakantie of reis, dat is 81 procent van het passagiersaantal in juli 2019. Een zeer positief resultaat dat hoger ligt dan het verwachte passagiersaantal. In absolute cijfers is het bovendien een nieuw maandrecord sinds het begin van de coronacrisis. Deze groei hangt uiteraard samen met het sterke herstel van de vakantiemarkt en de toename van het aantal passagiers dat reist om vrienden en familie te bezoeken. Ook de verplaatsing van een aantal vluchten uit Nederland naar Brussels Airport en de toename van het aantal boekingen door Nederlandse reizigers om de drukte op de Nederlandse luchthavens te vermijden, hebben een positief effect gehad. Daar staat tegenover dat het mooie weer in België in juli, gecombineerd met enkele annuleringen door luchtvaartmaatschappijen wegens stakingen in het buitenland of personeelstekort en de trage heropleving van de markten in Azië, ook een negatieve weerslag hebben gehad op de totale cijfers.

Zoals gebruikelijk in juli als eerste zomervakantiemaand was het aantal vertrekkende passagiers hoger dan het aantal aankomende passagiers, het aantal vertrekkende passagiers bedroeg 83 procent van het aantal in juli 2019. Het aantal vertrekkende transferpassagiers bedraagt 12 procent, en dat blijft dus 2 procentpunten lager dan het percentage in 2019 door het sterke herstel van het lokale verkeer en de vermindering van het aantal transferpassagiers in Europa.

De tien meest bezochte landen in juli waren respectievelijk Spanje, Turkije, Italië, Griekenland, Marokko, Portugal, Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Turkije, Griekenland, Marokko en de Verenigde Staten deden het bijzonder goed: ze evenaarden of overtroffen de resultaten van juli 2019. De tien voornaamste bestemmingen waren in juli Madrid, Barcelona, Lissabon, Rome, Alicante, Malaga, New York, Istanbul, Milaan en Londen.

Cargo: daling van het totale volume met 14 procent

Het vrachtvervoer op Brussels Airport kende in juli een daling met 14 procent in vergelijking met juli 2021. Bij de luchtvrachtvolumes was er een daling van 13 procent, het volvrachtsegment daalde met 21 procent. Het aantal volvrachtvluchten dat met passagiersvliegtuigen werd uitgevoerd, daalt zoals verwacht gestaag verder, gezien het herstel van de passagiersvluchten. Vorig jaar vertegenwoordigde dit segment een aanzienlijk vrachtvolume.

De expressdiensten kenden net als in de voorgaande maanden een daling van 15 procent door de tragere groei van de e-commercemarkt in West-Europa en de tijdelijke toewijzing van bepaalde vluchten aan andere luchthavens. De vracht aan boord van passagiersvluchten kende een stijging van 11 procent vanwege de stijging van het aantal passagiersvluchten. De volumes getruckte vracht zijn met 18 procent gedaald.

Azië was de belangrijkste regio op vlak van import en export, maar de volumes waren lager dan vorig jaar door de daling van de beschikbare capaciteit en de tijdelijke gevolgen van de sluiting van de magazijnen in China. Afrika, de tweede importregio en de derde exportregio, laat in vergelijking met vorig jaar voor beide segmenten een groei zien. Noord-Amerika was de derde importregio en de tweede exportregio.

Vluchten

Het totale aantal vliegbewegingen in juli 2022 is gestegen ten opzichte van 2021 tot 18.203 vliegbewegingen, maar dit blijft 19 procent lager dan het niveau van 2019. Het gemiddeld aantal passagiers per vlucht heeft een historisch record bereikt van 151 passagiers, ten opzichte van 137 in 2019. Dit komt door een verdere toename van de bezettingsgraad van de vluchten en door de inzet van grotere vliegtuigen.

Het aantal cargovluchten is met 12 procent gedaald ten opzichte van 2021.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions