Clicky

 
Transport Online - Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest

Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest

Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest
11-08-2022 10:04 | Binnenland | auteur Redactie

ARNHEM - [update 10:40 uur] De politierechter veroordeelt een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre voor het versperren van de A18 door het dumpen van afval. De man krijgt een werkstraf van 80 uur met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 week. Daarbij moet de man een schadevergoeding van  3600 euro betalen.

Op 28 juli 2022 waren er op de Rijksweg A18 bij Westendorp zogenoemde boerenprotestacties, gericht tegen de stikstofplannen van het kabinet. De man versperde samen met zo'n 30 anderen met zijn trekker de snelweg door afval, waaronder mest, plastic, stro en zaagsel, te dumpen, op de oprit/afrit van de A18. Na deze gecoördineerde actie rijdt de groep weg, zonder zich te bekommeren om de veiligheid van medeweggebruikers. Door deel te nemen aan de actie veroorzaakte de man een gevaarlijke situatie voor medeweggebruikers. Na afloop van de actie is het afval in overleg met Rijkswaterstaat verwijderd.

De man is geen initiatiefnemer van de actie, maar de man sloot wel actief aan en dumpte ook stro.  De man bekent dat hij de snelweg heeft versperd. Tijdens de zitting gaf de man aan dat hij zich liet meeslepen en spijt had van deze actie. Hij had de gevolgen voor anderen niet goed doordacht en geeft aan dat hij hier straf voor verdient. De man is direct na het leegstorten van de kiepwagen opgepakt en zat vier dagen in de cel. Dit maakte veel indruk op hem en zijn gezin.

De man bracht samen met anderen door het versperren van de A18 zijn medeweggebruikers in gevaar. De rechter benadrukt dat de vrijheid van demonstratie een belangrijk recht is, maar je mag daarbij geen anderen in gevaar brengen. De rechter veroordeelt de man tot een werkstraf van 80 uur met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 week. Aan het voorwaardelijke deel zit een proeftijd van 1 jaar. 

Rijkswaterstaat diende een schadevergoeding in voor het verplaatsen van materiaal naar de berm en het nemen van veiligheidsmaatregelen tijdens de actie. De rechter veroordeelt de man hoofdelijk tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 3600 euro. Dit betekent dat de man de mogelijkheid heeft de schadevergoeding deels te verhalen op anderen.

Een andere man staat volgende week donderdag op zitting. Hij wordt verdacht van dezelfde handelingen op 28 juli. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden