Clicky

 
Transport Online - Dode en gewonden door explosies op militair vliegveld op de Krim

Dode en gewonden door explosies op militair vliegveld op de Krim

Dode en gewonden door explosies op militair vliegveld op de Krim
09-08-2022 17:16 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

NOVOFEDORIVKA - [update 18:30 uur] Op een militair vliegveld op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim hebben dinsdag meerdere explosies plaatsgevonden. Er is een dode gevallen en meerdere mensen raakten gewond, melden de lokale Russische autoriteiten. Online zijn er filmpjes geplaatst die grote rookpluimen tonen.

Het militaire vliegveld ligt in Novofedorivka, vlakbij de Zwarte Zee. Een hooggeplaatste functionaris binnen het Oekraïense leger zegt tegen The New York Times dat Oekraïne achter de explosies zit. "Dit was een luchtmachtbasis vanwaar vliegtuigen regelmatig opstegen om aanvallen op onze troepen uit te voeren op het zuidelijke strijdtoneel", meldt hij op basis van anonimiteit. Welk wapen er is gebruikt, wil hij niet zeggen. Wel zou het gaan om een wapen dat "exclusief van Oekraïense makelij was".

Volgens het Russische ministerie van Defensie ging het echter om vliegtuigmunitie die per ongeluk afging. Het departement zegt dat er geen aanval is geweest. Oekraïne heeft officieel nog niet gereageerd.

Minstens twaalf explosies

Ook zou er volgens het ministerie niemand gewond zijn geraakt en is er geen militair materieel beschadigd geraakt. De lokale autoriteiten van de Krim melden echter één dode en spraken eerder al over vijf gewonden, onder wie een kind. The Kyiv Independent heeft het over drie gewonden.

Ooggetuigen vertellen aan persbureau Reuters dat rond 15.30 uur (lokale tijd) minstens twaalf explosies waren te horen. Ongeveer een half uur later was er nog een knal. Die was het luidst en zorgde voor nog twee rookpluimen. In de nabijgelegen stad Saki gingen de sirenes af.

De Russische gouverneur van het Oekraïense schiereiland, dat in 2014 door Rusland is ingelijfd, zei eerder op de dag dat "de omstandigheden worden opgehelderd". Zijn adviseur bevestigde dat er explosies waren geweest, maar weigerde iets over de mogelijke oorzaak te zeggen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden