Clicky

 
Transport Online - GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie

GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie

GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie
08-08-2022 18:17 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 19:07 uur] De GroenLinks-fractie van de Eerste Kamer wil opheldering van minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) over het onjuist informeren van de Eerste Kamer over de Omgevingswet. In antwoorden op Kamervragen in mei stelde De Jonge dat de oplevering van het - voor de uitvoering van de wet cruciale - Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) op schema lag. Dat bleek niet het geval en het ministerie wist dat.

Eerste Kamerlid Saskia Kluit van GroenLinks noemt het "zorgwekkend" dat de Eerste Kamer onjuist is geïnformeerd door de minister. De fractie heeft maandag schriftelijke vragen gesteld; een ongebruikelijk stap voor de Eerste Kamer tijdens het reces.

Het is niet de eerste keer dat de Eerste Kamer onvolledig is geïnformeerd over de voortgang van de Omgevingswet, stelt Kluit. "Hoe kan de Eerste Kamer vertrouwen op de volledigheid en betrouwbaarheid van de informatie die de minister met ons deelt" wil de GroenLinks-senator onder meer weten.

Uit gespreksverslagen tussen softwareleveranciers en ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de Eerste Kamer een te rooskleurig beeld is voorgeschoteld over het DSO. Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van documenten die het op basis van een beroep op de Wet op de open overheid heeft gekregen.

"Die brief van de minister suggereert dat het stabiel is (...) en op een aantal punten is dat gewoon niet zo", zegt een softwareleverancier in een van de gespreksverslagen waarover Binnenlands Bestuur schrijft. Hij heeft het over het DSO. Een ambtenaar erkent dit, maar zegt dat de beantwoording haastwerk was.

Onzin, vindt senator Kluit. "Wij wilden als Eerste Kamer een zorgvuldig proces. Het was de minister die haast had." De Jonge wilde dat de Eerste Kamer voor 1 juli zou instemmen met de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023. De senaat heeft medio juli tot een 'ja, mits' besloten. Een definitief ja hangt af van een oordeel van het Adviescollege ICT-toetsing en de uitkomsten van een door De Jonge toegezegde enquête onder toekomstige gebruikers; gemeenten en provincies.

Medio oktober moet het oordeel van het adviescollege er liggen als ook de resultaten van de enquête. De senaat zal naar verwachting in november de knoop doorhakken over de invoeringsdatum.

Onder meer GroenLinks en PvdA zijn tegen invoering per 2023 en willen uitstel. Kluit wil alsnog de juiste antwoorden over het DSO.

Het ministerie ontkent dat de senaat niet goed is geïnformeerd. "In de details van de beantwoording is ongelukkig de suggestie gewekt dat er geen wijzigingen in het DSO zouden voorkomen per april. Er moesten echter nog kleine veranderingen doorgevoerd worden", zegt een woordvoerder van het ministerie. Dit is op 3 juni schriftelijk door het ministerie hersteld en later die maand nog eens mondeling toegelicht, aldus de woordvoerder.

De Omgevingswet bundelt alle wetten en regels op het gebied van ruimtelijke ordening, waardoor het makkelijker is om een vergunning aan te vragen en die sneller te kunnen verlenen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,080
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden