Clicky

 
Transport Online - China: militaire oefeningen rond Taiwan gaan maandag door

China: militaire oefeningen rond Taiwan gaan maandag door

China: militaire oefeningen rond Taiwan gaan maandag door
08-08-2022 11:41 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

BEIJING - Het Chinese leger heeft maandag de militaire oefeningen rond Taiwan voortgezet, laat Beijing weten. De oefeningen begonnen donderdag als een reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan het eiland.

Het is niet duidelijk wanneer de oefeningen klaar zijn. De verwachting was dat ze zondag ten einde zouden komen. Het leger oefent maandag met onderzeebootbestrijding en aanvallen op zee. Eerder werden ballistische raketten afgevuurd en vonden er oefeningen plaats met oorlogsschepen, straaljagers en drones.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie omschrijft de manoeuvres als een "noodzakelijke waarschuwing" aan de Verenigde Staten en Taiwan. Hij spreekt over een "gepaste" reactie op hun "provocaties". Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, was vorige week in Taiwan. Daarmee hebben de VS volgens de woordvoerder "bewust" spanningen gecreëerd. China beschouwt de eilandstaat als een afvallige provincie.

Vrede verstoren

De Taiwanese premier Su Tseng-chang stelt dat China "op barbaarse wijze" het leger gebruikt om de vrede in de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en Taiwan, te verstoren. De oefeningen zijn ook veroordeeld door de VS. Volgens China worden er geen nationale of internationale wetten overtreden. De oefeningen worden "in onze eigen wateren" op een transparante en professionele manier uitgevoerd, aldus het ministerie van Defensie.

In Taiwan zelf vinden deze week ook militaire oefeningen plaats, die volgens het Taiwanese leger al waren gepland voor de opgelopen spanningen. Er worden routinematig oefeningen gehouden waarbij een Chinese invasie wordt gesimuleerd. Beijing heeft gezegd Taiwan op een dag te zullen inlijven, desnoods met geweld. Taiwan scheidde zich in de jaren veertig af van China. Nationalistische Chinezen vluchtten toen naar het gebied, nadat ze de strijd tegen de communisten hadden verloren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden