Clicky


Hersendode 12-jarige Archie van beademing gehaald en overleden

Hersendode 12-jarige Archie van beademing gehaald en overleden
06-08-2022 18:36 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - De behandeling van het hersendode Britse kind Archie Battersbee is zaterdag definitief stopgezet. De jongen overleed kort daarna, meldden Britse media. De 12-jarige Archie werd rond 11.00 uur (Nederlandse tijd) van de beademing gehaald en zou twee uur later officieel dood verklaard zijn.

Nadat zijn ouders de afgelopen dagen meerdere rechtszaken verloren om zijn leven te rekken, gaven zij vrijdag de strijd op. Archie ligt al sinds april in coma en volgens het ziekenhuis waren zijn vooruitzichten "nihil". Zijn moeder zei dat haar kind zwaargewond raakte omdat hij meedeed aan een onlinechallenge, waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken. De jongen is niet meer bij kennis geweest. Hij werd met moeite kunstmatig in leven gehouden door allerlei medische ingrepen en medicamenten.

Archie zou volgens de medici "een verwoestende schade" aan zijn hersenen hebben opgelopen en hoe dan ook nooit meer kunnen herstellen. Zijn moeder Hollie Dance zei na zijn overlijden voor het ziekenhuis waar Archie werd verpleegd, dat haar kind "tot het uiterste heeft gevochten" en dat ze trots is zijn moeder te zijn. Het al dan niet beëindigen van de behandeling die het kind kunstmatig in leven hield, was maandenlang een verhit discussiepunt in Britse rechtszalen en media.