Clicky

 
Transport Online - LTO ziet beweging na stikstofgesprek maar vindt het te weinig

LTO ziet beweging na stikstofgesprek maar vindt het te weinig

LTO ziet beweging na stikstofgesprek maar vindt het te weinig
05-08-2022 15:31 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - LTO-voorzitter Sjaak van der Tak ziet na een "stevig en zwaar gesprek" wel wat beweging in het stikstofdossier. Maar het is wat hem betreft niet genoeg om op dit moment verder te praten. "De bal ligt bij het kabinet. Dat moet het vertrouwen van onze boeren en tuinders herstellen."

Uit het gesprek maakt Van der Tak onder meer op dat het kabinet haast wil maken met het helpen van zogenoemde PAS-melders. Dat zijn ondernemers die onder het oude stikstofbeleid geen natuurvergunning nodig hadden voor bijvoorbeeld een nieuwe stal. Sinds de Raad van State in 2019 een streep zette door die werkwijze, handelen zij feitelijk illegaal.

Ook waar het gaat om de precieze invulling van maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen en het tijdsbestek waarin dat moet gebeuren, ziet Van der Tak wel enige beweging ontstaan. "Maar het is echt te weinig concreet voor onze boeren en tuinders." Daarom is het wat hem betreft "voor vandaag klaar".

Weinig zin

Van der Tak had aanvankelijk al weinig zin om aan tafel te gaan met Remkes en het kabinet. Net als de radicalere organisaties Farmers Defence Force (FDF) en Agractie vreesde hij al dat aan die tafel weinig te halen zou zijn voor de boeren. Hij liet zich evenwel overhalen door premier Mark Rutte, die hem verzekerde dat er "geen taboes" zouden zijn.

De LTO-voorzitter gaat naar eigen zeggen de uitkomsten van de bijeenkomst bespreken met zijn achterban.

Bert van Ruitenbeek, directeur van de organisatie voor 'biodynamische landbouw' Stichting Demeter, vindt dat de LTO alleen "voor de bühne" doet alsof de uitkomst van de gesprekken te weinig is. Het gesprek ging er binnenskamers heel anders aan toe, aldus Van Ruitenbeek. "Er is echt ruimte om verder te kijken naar een aantal dingen en daar is de LTO ook mee akkoord gegaan". Volgens Van Ruitenbeek hoort wat LTO doet "bij het spel", maar houdt hij er zelf niet van. "Zij proberen alle partijen binnenboord te houden en dat snap ik wel, maar hun verklaring in de media is te negatief."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions