Clicky

 
Transport Online - Remkes: goed dat LTO namens veel boeren het gesprek aangaat

Remkes: goed dat LTO namens veel boeren het gesprek aangaat

Remkes: goed dat LTO namens veel boeren het gesprek aangaat
04-08-2022 11:54 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het is goed dat LTO vrijdag mede namens een groot aantal andere boerenorganisaties komt praten met een kabinetsdelegatie over het omstreden stikstofbeleid. Dat zegt een woordvoerder van Johan Remkes, die optreedt als onafhankelijk gespreksleider. "Niet praten lost ook niets op."

Aanvankelijk wilde een groot deel van de aangeschreven belangenbehartigers niet ingaan op de uitnodiging van Remkes voor een verkennend gesprek. Toen LTO vorige week besloot toch te gaan, leidde dat tot boze reacties van radicalere clubs, zoals Farmers Defence Force (FDF) en Agractie.

Maar na een gesprek woensdagavond met in totaal acht boerenorganisaties lijken de neuzen weer dezelfde kant op te staan. Besloten is dat LTO-voorzitter Sjaak van der Tak namens al deze partijen het gesprek aangaat en dat de uitkomsten en eventuele vervolgstappen gezamenlijk besproken worden.

Vertrouwen in het "door de regering geregisseerde overleg" hebben de boerenorganisaties niet, zo lieten zij in een verklaring weten. Zij plaatsen al langer vraagtekens bij de rol van Remkes, die als adviseur van het vorige kabinet veel invloed heeft gehad op de strenge doelen voor vermindering van de stikstofuitstoot die nu op tafel liggen.

Via zijn zegsman benadrukt Remkes nog maar eens dat hij gevraagd is als "onafhankelijk gespreksleider" en dat hij er niet zit namens het kabinet. Ook herhaalt hij dat over alles gesproken kan worden, inclusief zijn eigen rol. "Er zijn geen taboes."

Agractie laat donderdag weten definitief niet aan te schuiven bij Remkes. Volgens voorman Bart Kemp wil premier Mark Rutte geen toezeggingen doen over "cruciale" onderwerpen waar de actiegroep het over wil hebben. Hij zegt dan ook dat LTO niet namens Agractie spreekt, maar een boodschap over zal brengen en die terug zal koppelen aan de club. In het statement van woensdagavond, ook ondertekend door Agractie, staat dat LTO "in goede afstemming met alle partijen" spreekt met het kabinet.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,005
Diesel1,957

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden