Clicky

 
Transport Online - VS: Chinese militaire oefening rond Taiwan onverantwoord

VS: Chinese militaire oefening rond Taiwan onverantwoord

VS: Chinese militaire oefening rond Taiwan onverantwoord
04-08-2022 10:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

TAIPEI/WASHINGTON - De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan noemt de Chinese militaire oefeningen rond Taiwan "onverantwoord". In een interview met National Public Radio zegt Sullivan woensdag dat de door het Chinese leger aangekondigde oefeningen "de kans op een incident reëel maken". Intussen meldt Taiwan een eerste confrontatie met ongeïdentificeerde vliegtuigen, vermoedelijk Chinese drones. Ook zou de website van het Taiwanese ministerie van Defensie zijn gehackt.

China begint donderdag, direct na het omstreden bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, met militaire oefeningen die vijf dagen duren. Daardoor is het lucht- en zeeruim van Taiwan geblokkeerd. De Straat van Taiwan is een van de drukst bevaren zeestraten ter wereld.

Sullivan hekelt het dat het Chinese leger zich "mogelijk bezighoudt met onder meer rakettests en schietoefeningen met munitie die op scherp staat". Hij roept de Chinese autoriteiten op om verantwoordelijkheid te nemen en zo "een misstap of misrekening in de lucht of op zee te voorkomen". China ziet Taiwan als afvallige provincie en noemt het bezoek van Pelosi een schending van de soevereiniteit, waar het voor gestraft moet worden.

Taiwan meldt intussen dat er woensdagnacht ongeïdentificeerde vliegtuigen, vermoedelijk drones, werden waargenomen boven het Taiwanese eiland Kinmen, dat op slechts enkele kilometers van de Chinese kust ligt maar wel bij Taiwan hoort. Met vuurpijlen zouden de drones zijn 'afgeschrikt'.

De website van het Taiwanese ministerie van Defensie zou donderdag zijn gehackt en daardoor enige tijd offline zijn geweest, meldt het leger verder. Eerder deze week werden verschillende Taiwanese overheidswebsites ook gehackt, de autoriteiten stelden toen dat het ging om hackers die vanuit China en Rusland opereerden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,924
Diesel1,726

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions