Clicky


Noodbevel in Almelo na manifestatie van boeren bij stadhuis

Noodbevel in Almelo na manifestatie van boeren bij stadhuis
01-08-2022 16:34 | Binnenland | auteur ANP

ALMELO - Burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo heeft maandagmiddag een noodbevel afgegeven voor het centrum van de stad en de directe omgeving. Dit deed hij na afloop van een manifestatie van boeren bij het stadhuis. Een groep mensen verstoorde de openbare orde. Ook werden agenten aangevallen. Vier personen zijn aangehouden, meldt de woordvoerster van de gemeente.

Twee mensen zijn aangehouden vanwege belediging, een vanwege diefstal door middel van geweld en de vierde persoon is opgepakt vanwege het niet opvolgen van bevelen. Of het om boeren gaat of om leden van groepen sympathisanten, die bij het protest aanwezig waren, kon de woordvoerster niet zeggen.

De manifestatie waarbij hutspot met rookworst werd uitgedeeld, was vooraf niet bij de gemeente aangemeld, maar mocht onder voorwaarden wel doorgaan. Een voorwaarde was dat er niet meer dan twee tractoren werden toegestaan maar er kwamen meer. Actievoerders wilden na afloop in colonne langs het stadhuis rijden. Burgemeester Gerritsen wilde dat niet toestaan en wees erop dat dat niet de afspraak was. Hij sprak binnen met twee actievoerders. Buiten werd het toen onrustig en raakten aanwezigen slaags met de politie, vertelt de woordvoerster. Beelden daarvan zijn te zien op Twitter.

Op de videobeelden zijn een paar boerenzakdoeken te zien, maar wie de mensen zijn en of het boeren zijn, is onduidelijk. Op een foto is te zien dat ook voorman van Viruswaarheid Willem Engel aanwezig was bij de manifestatie. Hij verzette zich de afgelopen jaren tegen het coronabeleid van de overheid. Lokale media meldden eerder dat het grootste deel van de demonstranten wegging toen de boerenmanifestatie op last van de gemeente tussen 12.00 en 12.30 uur afgelopen moest zijn. Een groep, volgens dagblad De Stentor "vooral burgers", bleef achter.

Burgemeester Gerritsen had zondagavond besloten dat de demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet onder voorwaarden door mocht gaan maandagochtend. Er mochten maximaal vijfhonderd mensen en twee landbouwvoertuigen aanwezig zijn bij het stadhuis in Almelo. De manifestatie werd toegestaan tussen 10.00 en 12.00 uur op een strook aan de Haven Noordzijde. Op die kademuur is een omgekeerde Nederlandse vlag geschilderd met de tekst 'zonder boer geen voer'.