Clicky

 
Transport Online - Premier Rutte: acties boeren op snelwegen levensgevaarlijk en onacceptabel

Premier Rutte: acties boeren op snelwegen levensgevaarlijk en onacceptabel

Premier Rutte: acties boeren op snelwegen levensgevaarlijk en onacceptabel
28-07-2022 11:10 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - [update 11:26 uur] Premier Mark Rutte vindt de "protestacties van een kleine groep boeren" op de snelwegen "onacceptabel" en levensgevaarlijk. Dat schrijft hij in een verklaring op Twitter. "Er zijn genoeg andere mogelijkheden om binnen de wet je onvrede te uiten. De meeste boeren doen dat ook."

"Anderen moedwillig in gevaar brengen, onze infrastructuur beschadigen en mensen bedreigen die helpen opruimen, gaat alle perken te buiten", twittert Rutte. Hij spreekt zijn steun uit voor zowel Rijkswaterstaat als de politie "die met man en macht werken om de gevolgen van deze acties te beperken" en roept mensen die bedreigd worden op aangifte te doen.

Rutte is met vakantie, maar zegt wel in contact te staan met de meest betrokken ministers. Verschillende bewindslieden hebben in schriftelijke verklaringen hun zorgen uitgesproken en opgeroepen om te stoppen met acties die in strijd zijn met de wet, maar zijn verder vooralsnog weinig zichtbaar.

Een woordvoerder van Rutte zegt dat er "voortdurend" overleg wordt gevoerd in het kabinet. "Alleen voltrekt zich dat niet allemaal voor het oog van eenieder." De bewindslieden "monitoren en ondernemen actie waar nodig".

Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat er "heel veel" overleg plaatsvindt met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeenten. Een woordvoerder stelt dat "heel duidelijk" is dat het kabinet deze acties onacceptabel vindt, en "dat je er niet mee wegkomt". Dat minister Dilan Yeşilgöz nog niet fysiek zichtbaar is geweest, bijvoorbeeld door de pers te woord te staan, heeft volgens hem met het reces te maken.

Het ministerie van Defensie laat desgevraagd weten dat er nog geen verzoek is ingediend bij de krijgsmacht om te helpen bij het opruimen van de rommel op de snelweg. Defensie mag dat volgens de wet alleen doen als commerciële partijen daartoe niet in staat zijn, en dat zal na een aanvraag eerst moeten worden afgewogen. "Als er al een verzoek komt, verwacht ik niet dat Defensie erop in kan gaan", aldus een woordvoerder. Als het gaat om het verwijderen van asbest, kan Defensie sowieso niets betekenen, aangezien zij daar de juiste papieren niet voor heeft.

D66-leider Jan Paternotte vindt dat het kabinet een "harde lijn" moet trekken om Nederland veilig te houden. Hij zegt dat burgers met opzet in gevaar gebracht worden, en dat activisten zich "continu" schuldig maken aan bedreigingen en intimidatie. "Laten we echt stoppen dit ‘demonstreren’ te noemen. Dit is terroriseren."

Foto's

  • J.Roeland
    Renewi


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions